Film / seriál

Já mám tebe a ty zas mě

John Malkovich, Gary Sinise – O myších a lidech
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Předtím, než zmizel v bezedných hlubinách úspěšného CSI (Kriminálka Las Vegas), byl Gary Sinise solidní herec. Jeho práce byla vždy jednoduchá a neokázalá, díky čemuž možná nebyl až tak zapamatovatelný jako jiné hvězdy, ale jeho herecké umění to nijak neumenšuje.

Sinise se za kamerou ocitl už v začátcích své kariéry a jeho adaptace románu Johna Steinbecka O myších a lidech je jakýmsi kondenzátem všech jeho talentů. Stejně jako Steinbeckův román i jeho film je uvolněný, něžný a humánní. George (Gary Sinise) a Lenny (John Malkovich) jsou dělníci, kteří se znají od dětství. Lenny je fyzicky velmi zdatný, ale mentálně postižený, takže George se trochu nedobrovolně stává jeho „osobním strážcem“.

Poté co našli docela slušnou práci na farmě v Kalifornii, jsou nuceni uprchnout, protože Lenny je obviněn z pokusu o znásilnění (jde samozřejmě o nedorozumění, Lenny je jinak ten nejmírumilovnější člověk na světe, jen má slabost pro všechno hebké a občas neodhadne svou sílu). Po krátkém období skrývání se a cestování se jim nakonec podaří najít novou práci na úplně jiné farmě.

Román je znám asi hlavně díky srdcervoucímu a dramatickému závěru, Sinise se však snaží dávat větší důraz na vztah mezi Georgem a Lennym, na jejich sny o budoucnosti, ale při tom všem nezapomíná, že celý příběh se odehrává ve velmi napjatém období, kdy v USA vládla obrovská nezaměstnanost.

George miluje Lennyho jako bratra, ale cítí určitou hořkost a docela často mluví o tom, jaké by to asi bylo, kdyby se o Lennyho nemusel starat. „Mohl bych jít do města i o víkendu a koupit si, co chci… zůstanu ale v Cathouse,“ vzdychá. Lenny nikdy úplně nepochopil, z čeho je George tak frustrovaný, nerad ho však vidí smutného. Chvíle, kdy se Lenny pokouší svého parťáka rozveselit, jsou podobné těm, kdy se malé dítě pokouší uklidnit utrápeného rodiče: prostoduché, ale dojemně upřímné.

Lenny není ten typ role, jakou si obvykle spojujeme s Malkovichem, ale patří k jeho majstrštykům (Sinise údajně odmítl, byť jen na vteřinu, uvažovat o někom jiném). Navíc oba herci spolu pracovali jako členové Charty Steppenwolf Theatre Company, takže se dobře znali. Přátelské pouto, které známe z knihy, se tak podařilo dostat i na plátno, i když jsou některé scény trochu „osekány“. Přesto film netáhnou jen oni dva, také vedlejší postavy jsou dobře obsazené a film nabízí celou škálu emocí i napětí. Nečekejte však žádné klasické padouchy, jen Curlyho (Casey Siemaszko, Návrat do budoucnosti), šéfa a „horkokrevného syna, který má tendenci dělat potíže.“ Curlyho žena (Sherilyn Fenn, Twin Peaks) také není žádný svatoušek, flirtuje prakticky se vším, co má dvě ruce a nohy, přímo Curlymu pod nosem a má neuvěřitelně hebké vlasy…

Film O myších a lidech si drží románové tempo, tedy trochu rozvláčněnější způsob vyprávění, ale díky tomu si vychutnáte malebnou kalifornskou krajinu a především Malkoviche, který jako Lenny nesní téměř o ničem jiném než o králících a jejich hebké srsti. Zní to krapet ujetě? Možná, když se na snímek podíváte, už to tak divné nebude.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

O myších a lidech

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,9 %
Foto AMC

Režie Gary Sinise

Scénář Horton Foote podle knihy Johna Steinbecka

Obsazení John Malkovich, Gary Sinise, Ray Walston, Casey Siemaszko, Sherilyn Fenn, John Terry, Richard Riehle

Délka 110 min.

AMC úterý 9. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC