Film / seriál

Já jsem král Anglie

Jiří III.
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Film o pádu jednoho vládce, bláznivého starého muže, který se ztratil ve své vlastní mysli, připomíná Krále Leara.

Však Jiří III. si z něho také s chutí čte, ovšem jeho vlastní příběh není tragédií. Pád z výšky totiž vyžaduje velikost, kterou tento panovník postrádá, je spíše zmatený a někdy dokonce i roztomilý. Film Šílenství krále Jiřího začíná v roce 1788, kdy princ z Walesu netrpělivě očekává svůj nástup na panovnický trůn, protože „papá“ se poněkud vymkl kontrole – před svítáním se prohání v noční košili po polích, vrhá se na dvorní dámy a nemůže si vzpomenout na jména svých úhlavních nepřátel. Jednu věc si však pamatuje dobře, když prohodí ke své královně: „Úsměv a mávat! To je to, od čeho tu jsi!“ Jen s tímto se ale vládnou nedá.

Vynikající hra Alana Bennetta i ve svém filmovém zpracování nechává vyniknout hlavní hvězdu Nigela Hawthornea v titulní roli, který si znovu rád zahrál zmateného padesátníka. Král Jiří sice žil až do roku 1820, ovšem slepý a uvězněný v beznadějném šílenství, film se proto zaměřuje na dobu, kdy jeho nemoc teprve propukala a kdy ještě bojoval o svůj trůn.

Snímek odhaluje veškeré zákulisní boje – u soudu, v parlamentu, v královské rodině i v panovníkově mysli. Princ z Walesu (Rupert Everett) se neváhá spojit s opozičním vůdcem, Charlesem Foxem (Jim Carter), a pokusit se sebrat otci trůn („Když ho může několik zchátralých osadníků v Americe poslat k čertu, proč ne já?“). Donce své milující a loajální královně a matce Charlotte (Helen Mirren) zabrání v setkávání s manželem. Princ je jednoduše krutý, arogantní ničema – z dnešního pohledu navíc ještě metrosexuál – toužící po jediném, po moci.

To je přeci výborný materiál pro skvělé historické drama, ale už samotná Bennettova hra i následné pojetí režiséra Nicholase Hytnera jdou spíše odlehčeným směrem. Nigel Hawthorne coby churavějící král je sice občas „ostřejší“, jenže i tak je v něm něco roztomilého – šílenství v jeho očích velmi často střídá něha a zranitelnost, zvláště když hovoří s dvorními dámami.

Lékařská věda v té době nemohla svému panovníkovi nabídnout žádný lék. Přesto se našel osvícený psycholog, který mu velmi pomohl, aspoň na nějaký čas. Doktor Willis je v podání Iana Holma znamenitý a jeho dialogy s králem jsou skvělé. Doslova bitva mezi těmito dvěma silnými muži je středobodem filmu a je velmi zábavné ji sledovat.

Šílenství krále Jiřího není klasickým shakespearovským dramatem, ani dnešním erotikou protkaným historickým životopisným snímkem. Je to jen příběh neobyčejně obyčejného muže a touhy pár lidí vyprávět o jeho osudu bez zbytečného patosu, s nadšením a humorem.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Šílenství krále Jiřího

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,6 %
Foto AMC

Režie Nicholas Hytner

Scénář Alan Bennet

Obsazení Nigel Hawthorne, Helen Mirren, Ian Holm, Rupert Graves, Amanda Donohoe, Rupert Everett, Julian Rhind-Tutt

Délka 106 min.

AMC pondělí 28. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC