Film / seriál

Holky umí taky zabrat!

Armáda v sukních
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Život za války jako kdyby se zastavil. Muži odcházejí na frontu a zbývá po nich spousta prázdných míst.

A nejde jen o prázdno citové, ale také velmi reálné, pracovní. Všichni musí něco jíst, je třeba, aby fungovala doprava, nemocnice… Prostě je třeba povolat armádu v sukních. Tak se také na jedné farmě setkají tři mladé ženy – Stella, Ag a Prue. Je rok 1941 a ony se rozhodnou sloužit své vlasti alespoň jako náhradní pracovní síla za muže na farmě. Holky z města se mají hodně co učit, a to nejen o fyzické práci, ale hlavně samy o sobě. Působivé válečné drama připomíná, jak se ve čtyřicátých letech bojovalo v Evropě skutečně na všech frontách.

Stela: Všichni se musíme spojit, abychom pomohli vyhrát tuhle válku!

Film Armáda v sukních je vlastně poctou tzv. Pozemní armádě, tedy dobrovolnickým silám civilistů vychovávaným v Anglii během druhé světové války. Jejich úkolem bylo nahradit uprázdněná pracovní místa třeba v zemědělství, a tak se vlastně také zapojit do válečného boje. Snímek se odehrává během zimy na krásné farmě v Dorsetu, kam jsou poslány tři dívky, které hrábě doposud viděly jen na obrázku.

Zocelit se lze různými způsoby

Jejich „válečné‟ lekce začínají základní výzvou – dojením krav. Pan Lawrence (Tom Georgeson), zemědělec a majitel farmy, z toho nemá moc dobrý pocit: „Tohle není armáda – je to jen výmluva pro vnuky!“ Ale dívky se nevzdávají a poměrně rychle se všechno naučí. Navíc jim pobyt na farmě zpříjemňuje mladý Joe Lawrence (Steven Mackintosh). Nejodvážnější z trojky je Prue (Anna Friel), která byla před válkou kadeřnicí. Agatha (Rachel Weisz), která je absolventkou Cambridge, ale ve svých 26 letech je stále panna, na Joea tak kouká pouze jako na obrázek. A do třetice je tu Stella (Catherine McCormack), která se mermomocí snaží zůstat věrná svému muži, jenž musel narukovat. Ale Joe o ni má zájem… 

Je jasné, že válka místy dost ustupuje do pozadí, a naopak se to tu hemží více či méně předvídatelnými vztahovými dramaty. Co je tedy na Armádě v sukních tak přitažlivé? Hlavní herecké obsazení, jistě, dámy jsou okouzlující a výtečné herečky, ale mnohem zajímavější je britský venkov. Krajina, život v rytmu přírody, nezaměnitelná atmosféra, to vše vás doslova uhrane. 

Kameraman Henry Braham si je velmi dobře vědom toho, jak pracovat s barevností a detaily, a tak jsou zde lesy sytě zelené, tráva neustále šťavnatá a mokrá, nebe hraje všemi odstíny uklidňující šedé a vše dohromady působí až kýčovitě harmonicky. Vůbec se nedivíte, že farmář Lawrence se zasněně prochází po svém milovaném kraji každé ráno i večer. Atmosféra je to, čím se vám tento snímek vryje do paměti především. Možná než o poctu Pozemní armádě, jde o poctu obyčejným lidem, kteří se přes všechna válečná příkoří snažili starat o svou zem i blízké.

Armáda v sukních

Film / seriál
Hodnocení FDB 64 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie David Leland

Scénář David Leland

Obsazení Catherine McCormack, Rachel Weisz, Anna Friel, Steven Mackintosh, Paul Bettany, Tom Georgeson, Maureen O'Brien

Délka 111 min.

Rok 1998

AMC středa 15. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC