Film / seriál

Hledáte právníka?

Dramatický seriál Better Call Saul / 5. série
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Seriál Better Call Saul si během předchozích čtyř sezón vybudoval pevnou fanouškovskou základnu a není se proč divit, je prostě skvělý!

Better Call Saul je seriál o mnohých věcech a mnohých lidech, nejsympatičtější na něm však je, že nikdo tu není dokonalý, každá z postav má své chyby. A všechny spojuje nemožná snaha napravit minulost. Spin-off neméně oblíbeného seriálu Breaking Bad, rovněž z produkce AMC, od první série dokazuje, že tyto „odnože“ v žádném případě nemusí být jen nastavenými kašemi. Čtyři roky jste mohli sledovat jak se Jimmy McGill (Bob Odenkirk) postupně stává oním dobře známým a prohnaným Saulem Goodmanem, právníkem, který svým svérázným způsobem obhajoby v podstatě umožňuje zločincům páchat zločiny a některé k tomu přímo ponouká. Ale to už se dostáváme někam jinam. 

Skvělý seriál, skvěle obsazený, skvěle zahraný s výbornou hudbou

Také pátá série sleduje stejný postup, v první třetině se rozběhnou základní dějové linky, takže občas se můžete zarazit, že vám už trochu chybí Jimmy, tedy Saul. A pak se vše rozjede na plno, takže vrcholem této řady je doslovné zjevení Saula v plné síle, arogantního, prohnaného a taky svérázného (samozřejmě v koutku duše věří, že vše, co dělá, dělá pro dobro potřebných). Proč k tomu nedošlo už dříve? Kdyby se osekaly předchozí řady, nikdy bychom tuto proměnu nebyli schopni plně docenit a možná ani pochopit. Někdy je třeba si prostě počkat a o to sladší je pak bod zlomu.

Samo sebou, že ani v „pětce“ nebude chybět Kim Wexler (Rhea Seehorn), která si také projde pěknými kotrmelci. Svým způsobem je Saulovým zrcadlem, také obchází, co může, jen je na to lépe oblečená. Ale nechceme nic prozrazovat, abyste si každou epizodu mohli co nejvíce vychutnat. Snad jen, že část, kdy Saul obhajuje šikanovaného nájemníka domu patří k „bestofkám“ této řady. 

Víc na dřeň to už snad nejde

To hlavní na této řadě je, že se dostává všem postavám víc pod kůži. Ne že by v předchozích tvůrci rezignovali na psychologii, ale tentokrát prostě uvidíte všem víc pod prsty. Lépe poznáte třeba Guse Fringa (Giancarlo Esposito), který si řeší problémy s Mexičany. Vynikající je také Tony Dalton jako Lalo Salamanca, jenž začíná čmuchat právě kolem Fringova podniku. A o Mikeovi Ehrmantrautovi (Jonathan Banks) není třeba ani hovořit, je to pořád lepší a lepší parchant. 

Better Call Saul prostě drží laťku pořád stejně vysoko a tvůrčí duo Vince Gilligan a Peter Gould je jednoduše geniální. Neboť jak zní v jedné z ústředních písní této řady: „Vítejte v mém světě. Chcete vstoupit? Zázraky, aspoň myslím, se stále dějí.“ Minulost nezmění ani Saul, ale vaši budoucnost umí změnit zcela jistě, umí totiž zázraky.

Skvělý seriál, skvěle obsazený, skvěle zahraný s výbornou hudbou a podobnými superlativy bychom mohli pokračovat. Jednoduše nemůžete udělat nic lepšího než „Call Saul“.

Bob Odenkirk

Americký herec na vrchol své kariéry čekal docela dlouho. Původně začínal jako DJ a později se prosadil jako scenárista i komik. Osm let psal třeba pro legendární show Saturday Night Live. I když má za sebou slušnou filmografii, hvězdu z něj udělala až postava právníka Saula, nejdříve v seriálu Breaking Bad (2008–2012) a později ve spin-offu Better Call Saul. Loni jste ho mohli vidět třeba v americké filmové klasice Malé ženy (2019). 

Zajímavost

Původní námět na tento seriál vznikl už v roce 2002, tedy o celých šest let dřív, než se vůbec zrodil Breaking Bad. 

Koukněte i na

Ally McBeal

Pamatujete si trhlou mladou právničku, která pracovala snad v ještě trhlejší právnické kanceláři, Ally McBealovou? Tento seriál se nehemží drsnými případy, ale své nezaměnitelné kouzlo má i po letech. A pozor, písně Barryho Whitea vám budou znít neustále v uších.

Goliath

Další příklad právníka, který nemá úplně čistý štít. Billy Bob Thornton představuje muže, který se o sebe umí postarat i v ilegalitě a jen čeká na svou chvíli, kdy přijde čas na jeho pomstu. A ten čas přijde…

Better Call Saul / 5. série

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Vince Gilligan, Peter Gould

Scénář Peter Gould, Ann Cherkis…

Obsazení Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Patrick Fabian, Michael Mando, Rhea Seehorn, Giancarlo Esposito, Ben Bela Böhm, Stefan Kapičič, Tony Dalton…

Délka 10 × 45–55 min.

AMC čtvrtek 4. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC