Film / seriál

Highlander

Highlander
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Nesmrtelnost, která je požehnáním, ale zároveň i prokletím. To je úděl, jenž si nikdo z udatných bojovníků sám nevybírá.

Vše začíná v roce 1536, kdy Connor MacLeod jako zázrakem přežije zranění v bitvě mezi dvěma skotskými klany, a končí v roce 1986 v New Yorku slovy: „Zůstane jen jeden.“ Dnes již legendární fantasy o nesmrtelných bojovnících (pokud jim nesetnete hlavu), kteří bojují po staletí mezi sebou a zároveň udržují svět v rovnováze a brání démonickému Kurganovi, aby zahalil Zemi temnotou, se znovu vrací na televizní obrazovky. Jsou to samotáři a příběh jednoho z nich, horala Connora, skvěle doplňuje jiná legenda, písně kapely Queen.

Osmdesátkové filmy jsou docela zážitek, nutno dodat různé kvality. Na jednom konci jsou legitimní eposy, jako je Barbar Conan, který i dnes dobře funguje, a na druhé straně jsou pak doslova zločiny proti umění a rozumu, jako je Hawk mstitel. I tak se jim podařilo nesmazatelně zapsat do dějin kinematografie. Horal (u nás známější pod originálním názvem Highlander) patří někam doprostřed tohoto spektra.

Pomoc! Topím se!
Jsi nesmrtelný. Nemůžeš se utopit

V mnoha ohledech představuje Highlander přesně ten typ filmu, který je ideální pro vyprávění o nadpřirozených jevech a rytířích. Je v něm poměrně dost originálních nápadů a celkově pojímá Connorův (Christopher Lambert) příběh velkoryse a rozmáchle, což nevadí. Základní zápletka není složitá, dokonce by občas neškodilo některé věci dovysvětlit – proč vůbec nesmrtelní existují, proč mezi sebou bojují, proč je záporákem Kurgan (Clancy Brown) a proč Ramirez (Sean Connery) vyhledal zrovna Connora, aby ho zasvětil do tajemství boje i života nesmrtelných? A tak by se dalo ještě pokračovat…

Je pravda, že kdyby měl film na vše odpovědět, nestačily by na to ani tři díly jako u Hobita nebo Pána prstenů. Highlander si prostě jede svou a nic nevysvětluje, díky čemuž si drží poměrně svižné tempo vyprávění. Navíc se tak ještě umocňuje tajemnost a napětí. Connor má jednoduše svůj úděl a trpělivě čeká na poslední souboj, který rozhodne nejen o jeho vlastním osudu, ale také o osudu celého lidstva, tečka.

Mnohem zábavnější jsou pak otázky, proč Skot jako poleno hraje Egypťana (Connery) a velkého skotského bojovníka herec, kterému skotský přízvuk prostě „nejde do huby“. V českém znění jsme toho ušetřeni, ale pokud byste si pustili anglickou verzi, pak vás Christopher Lambert bude tahat za uši. I když tohle je asi už puntičkářství.

Horal je jednoznačně fantasy klasika, kterou nemůže minout žádný milovník filmů. Naprosto úžasná je pak v tomto snímku hudba. Queeni si s temným New Yorkem sedí neuvěřitelně dobře a jejich rockové melodie se neztratí ani na skotské vrchovině. Není divu, že soundtrack k Highlanderovi patří k těm nejlepším (malý tip pro vás – pusťte si trailer, uvidíte jeden z nejlepších osmdesátkových klipů).

Horal, pro někoho navždy už Highlander, je prostě kultovní klasika, ke které můžete mít jakékoli výhrady, ale stejně se budete bavit a budete se k ní vracet.

Highlander

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Russell Mulcahy

Scénář

Gregory Widen, Larry Ferguson

 

Obsazení Christopher Lambert, Roxanne Hart, Clancy Brown, Sean Connery, Beatie Edney, Alan North, Sheila Gish

Délka 111 min.

Rok 1986

AMC středa 10. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC