Film / seriál

Literární vášně

Florencino knihkupectví – koprodukční drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Knižní revoluce, na niž není společnost připravena. Láska, kterou zažehne literatura. To jsou hlavní témata oceňované adaptace románu Penelope Fitzgeraldové, kde si zahráli přední britští herci v čele s Emily Mortimer, Billem Nighym a Patricií Clarkson z USA.

Tohle je filmová anglická idylka. Malé přímořské městečko z přelomu 50. a 60. let. Všude kolem malebná krajina a místní se zde procházejí v holínkách a huňatých svetrech ve vlahém mořském větru. Takový klid nemůže nic a nikdo narušit. Až na Florence Green (Emily Mortimer), statečnou vdovu, jejíž manžel padl v druhé světové válce. Seznámili se v knihkupectví, proto Florence snila o tom, že si otevře vlastní obchod s knihami nejlépe v nějakém starém domě v malém východoanglickém městečku. A to se jí nakonec povedlo. Jenže v každém romantickém příběhu musí být i něco temného, někdo, kdo hlavním hrdinům štěstí nepřeje.

Místo sladkostí romány

Nepřipomíná vám tento příběh něco? Stačí jen knihy nahradit čokoládou a místo prudérního hraběte si dosadit dámu v elegantním kostýmku, s rudou rtěnkou a tenkou cigaretkou. Ano, v základu se maličko vracíme k Čokoládě (2000), ale Florencino knihkupectví rozhodně není žádnou prvoplánovou předělávkou. Jednotlivé postavy i jejich vzájemné vztahy jsou úplně jinak motivovány ve svém jednání. Florence se snaží obyvatelům městečka ukázat nový svět, ale přitom před ničím neutíká. Vědomě si hledá místo pro život, kde bude dobře nejen jí, ale také knihám, které zbožňuje.

Není třeba se trápit, dokud žijeme, je tu naděje.

Violet Gamart (Patricia Clarkson) má sice pocit, že městečko je jejím majetkem, ale její zahořklost pramení z její povahy a mocichtivosti. Nemá zlomené srdce, je to prostě namyšlená mrcha. A také zde chybí mladý, neodolatelný milovník. Místo něho potkává Florence Edmunda (Bill Nighy), postaršího elegána, přičemž jejich vztah nemá šanci na víc než platonickou lásku. Vše je tu jednoduše takové milé, klidné, uhlazené, až na Florenciny knihy, především Nabokovu Lolitu, která způsobí v městečku skandál. 

Každá revoluce však musí nějak začít, i ta kulturně-literární. Florencino knihkupectví je film velmi britský, svým způsobem roztomilý, pod povrchem však ukrývá vášnivé emoce, ale také odvahu a odhodlání. A za tím vším stojí jedna žena, která milovala knihy a měla sen, jehož se odmítala vzdát.    

Florencino knihkupectví

Film / seriál
Hodnocení FDB 58 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Isabel Coixet

Scénář Isabel Coixet

Obsazení Emily Mortimer, Bill Nighy, Honor Kneafsey, Frances Barber, Reg Wilson, James Lance, Patricia Clarkson

Délka 110 min.

Rok 2017

Film Europe HD neděle 17. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC