Film / seriál

Fear the Walking Dead popáté

Fear the Walking Dead popáté
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Zombie horory v posledních letech frčí na všech možných audiovizuálních platformách, od filmů po počítačové hry. A tak jeden z největších fenoménů žánru, seriál Fear the Walking Dead, čerstvě přichází s dalšími epizodami.

Fear the Walking Dead začínají poměrně klasicky – dva policisté v Los Angeles v nemocnici narazí na něco nečekaného, trochu vtipného, trochu děsivého i šíleného. Jeden feťák jim po autonehodě začne tvrdit, že viděl nemrtvé… No tak, je přece na drogách, tomu určitě přeskočilo. Musel si dát pořádnou dávku, když už vidí zombie. Kde by se vzali lidé, kteří jedí lidi? Je to jen fantasmagorie, nebo opravdu přichází apokalypsa nebývalých rozměrů? Dnes už odpověď známe...

Pátá série Fear the Walking Dead patří k seriálovým událostem sezóny. Ale pozor, pokud nejste fanoušci vnitřností a kulhajících trhanů, dobře si sledování tohoto seriálu rozmyslete. Walking Dead obecně vycházejí z komiksů Roberta Kirkmana, který rozhodně patří mezi zombie fanatiky a vnitřnosti mu očividně vůbec nevadí. Ovšem Fear the Walking Dead jsou svým způsobem ještě děsivější než původní série. V této dějové lince totiž můžete sledovat onu proměnu světa, přicházející apokalypsu, která vám bere rodinu, přátele, postupně sžírá (doslova, nikoli jen obrazně) svět kolem vás. Určitě si pamatujete hlášku: „Když civilizace skončí, skončí rychle.“

Nevíme, jestli tam někdo je. Nevíme, jestli nás někdo slyší. Jestli ano, vydržte, jdeme k vám!

Z první řady si asi budete pamatovat Aliciu, rozmazlenou dívenku, která i tváří v tvář zániku lidstva projevuje větší zájem o šminky než o osud své rodiny. Během čtyř sérií se toho ale stane dost na to, aby i Alicia přestala řešit make-up a začala s poctivou likvidací zombíků. Pravda, jsou to jen podivné duchaprosté kreatury, ale bez nich by seriál nebyl ničím. To oni šíří strach, to díky nim se posouvá děj kupředu, oni jsou motorem veškerého dění. Sami hlavní hrdinové ještě v první sérii postrádali oproti původním Walking Dead aspoň špetku sympatičnosti, ale to se s novou řadou mění. Všechny postavy prošly výrazným vývojem, a tak konstantou jsou opravdu jen zombíci, od kterých můžete čekat stále to samé – neovladatelnou chuť na lidi! Zbytek postav v této řadě vystupuje z vlastních stínů. Všemu šéfuje Morgan Jones, jehož už nebaví neustále se schovávat. Jedinou cestou k záchraně posledních přeživších je boj na otevřené scéně. Za ty roky, co společně čelí apokalypse, se naučili celkem slušně bojovat a jejich instinkty už nepřipomínají roztomilé veverky v parcích.

Tím nejlepším na Fear the Walking Dead zůstává prostředí. Zpustošené Los Angeles a celá Severní Amerika jsou tak děsivé, až se občas ptáte, jak to krucinál zvládli natočit. Američany navíc tyto postapokalyptické kulisy obzvlášť přitahují, jelikož mnozí z nich v seriálu pravidelně vídají místa, po kterých se pohybují. Nákupní centrum ve vašem sousedství je totiž v zombie hororu vždy děsivější, než nějaký generický hřbitov…

Fear the Walking Dead měli maličko slabší rozjezd v první sérii, ale během pěti let se seriál vypracoval na zombie kultovku, která přináší zvraty, umí vyděsit, ale najdete v ní i krapet osobitého humoru.

Jenna Elfman

Americká herečka Jenna Elfman začínala jako tanečnice a původně hereckou kariéru vůbec neplánovala. Ale jak si jednou stoupla před kameru, příležitostí začínalo přibývat. Z drobných roliček v reklamách a následně seriálech se vypracovala na poměrně známou herečku. Do Fear the Walking Dead naskočila ve čtvrté sérii. Našinci si ji asi budou pamatovat z romantických komedií Ed TV (1999) a Rabín, kněz a krásná blondýna (2000).

Zajímavost

Žádná z postav tohoto prequelu se neobjevuje v původním komiksu.

Koukněte i na

In the Flesh

Zombie apokalypsa naruby, to je britský seriál, který oblíbenou tematiku zpracovává zcela jinak. Virus se totiž dá léčit a lidstvo je zachráněno, takže nastává vlastně paradoxní situace. V ohrožení a na útěku jsou sami zombíci. Skvělý seriál, který se bohužel dočkal jen dvou řad.

Z Nation

Další z odlehčenějších verzí Walking Dead. Opět svět postihla katastrofa a lidstvo čelí vyhynutí „sežráním“ zombíky. Seriál tolik nepracuje s lidskými dramaty, spíš si pohrává s béčkovou atmosférou a větší dávkou nadhledu a vtipu. Filmařsky jde však o poctivý seroš, který pobaví hlavně méně náročné diváky. 

Fear the Walking Dead / 5. série

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,6 % Hodnocení redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Režie Adam Davidson, Kari Skogland, Stefan Schwartz, Kate Dennis

Scénář Andrew Chambliss, Ian Goldberg

Obsazení Rubén Blades, Mercedes Masöhn, Cliff Curtis, Alycia Debnam Carey, Kim Dickens, Frank Dillane, Colman Domingo

Délka 16 × 44 min.

Rok 2015

AMC pondělí 3. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC