Film / seriál

Fear the Walking Dead – Po zombie apokalypse

Fear the Walking Dead – Po zombie apokalypse
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

V první sérii prequelu Fear the Walking Dead se svět začal měnit vinou neznámého viru. Ten proměňoval lidi v zombies. Jestliže úvodní sezona seriálu zobrazovala začínající zombie apokalypsu, v druhé sérii už byla v plné síle. Ne všechny postavy boj s nemrtvými přežily, naštěstí mezi ně však nepatřili hlavní protagonisté: Madison, Travis, Nick, Alicie anebo Strand. Teď však přeživší čeká možná ten nejtěžší úkol – obnovit nejenom rodinné vztahy, ale hlavně společnost jako takovou.

Když v roce 2003 začaly vycházet komiksy o živých mrtvých, jejich autoři jistě nečekali takový úspěch. Staly se totiž předlohou nejenom populárního seriálu The Walking Dead (Živí mrtví), ale také prequelu Fear the Walking Dead (Živí mrtví: Počátek konce). Jedním z autorů komiksu je Robert Kirkman, jenž u obou zombie sérií figuroval také jako scenárista. Sám o sobě se smíchem prohlašuje, že by se sotva vyrovnal svým hrdinům ve světě zombie. „Jsem tlustý, velmi pomalý a žiji nezdravě. Čekala by mne proto i pomalá a bolestivá smrt,“ zhodnotil své šance na přežití. Nemrtvým by možná neutekl, ale fakt je, že z původně nenápadného komiksu udělal takřka kult. Ať už si vezmeme The Walking Dead, nebo Fear the Walking Dead, u obou jde o napínavou podívanou se skvělým scénářem.

Hlavní hrdinové zůstávají i ve třetí sezoně víceméně stejní. Je tu bývalý učitel Travis (Cliff Curtis) a jeho partnerka, původně výchovná poradkyně Madison (Kim Dickens). Spolu s nimi zombíkům odolávají i Madisoniny děti, Alicia (Alycia Debnam-Carey) a Nick (Frank Dillane). Travisův syn Chris bohužel na konci druhé série zemřel – a my se můžeme jen dohadovat, nakolik tato tragická událost zoufalého otce poznamená. Třetí série se dožil také Strand (Colman Domingo) a kromě staré sestavy přibydou i další, dosud zdraví lidé. Seznámíme se například se členy rodiny Ottů, kteří založili organizaci připravující se na pád demokracie. To bylo ovšem ještě před rozšířením nákazy. Fear the Walking Dead je spíše rodinné drama než krvavý zombie thriller. Režisér několika dílů, Adam Davidson, to docela trefně shrnul: „Netočili jsme klasický hororový film, spíš realistický rodinný seriál, ve kterém se občas objeví zombie.“ Proto tvůrci kladou takový důraz na scénář a některé postavy vystavují opravdu těžkým morálním zkouškám.

Nejnovější série má řešit uspořádání post-apokalyptického světa. Přeživším nezbývá nic jiného než přemýšlet, co se společností bude dál. Už nejde jen o to uniknout nemrtvým, ale zkusit svět vrátit zpět, do starých kolejí před nákazou. Čtvrtá série je už potvrzená, takže se můžete spolehnout, že příběh ještě neskončí.

Zombies na pokračování

Nemrtvé potkáte hned v několika seriálech. Slyšeli jste o nich už někdy?

In the Flesh / 2013

Asi ten nejoriginálnější zombie počin pochází z Británie a vypráví o nemrtvých, kteří byli rehabilitováni a snaží se začlenit zpět do společnosti. Lidstvo totiž našlo lék, který dokáže tyto nemrtvé znovu „oživit“, i když pomalu. Navzdory tomu, že „oběti částečného skonu“ používají všemožné prostředky, aby nebyly na první pohled jasní zombíci, většinu z nich trápí vzpomínky na činy, které provedly v „neléčeném stavu“. Zatím vznikly dvě série, ale na třetí už to nevypadá.

Z Nation / 2014

Tento americký hororově-komediální seriál se odehrává tři roky po rozšíření zombie viru. Skupinka přeživších má naději – našla člověka, který je proti nákaze imunní. Jenže ho musí dopravit z New Yorku až do Kalifornie, kde je poslední funkční laboratoř. A jak si asi dovedete představit, tisíc mil dlouhá cesta napříč Amerikou plná zombíků není zrovna procházka růžovým sadem. Zatím je natočených 52 třičtvrtěhodinových dílů.

iZombie / 2015

Liv je obyčejná studentka medicíny, jenže jednoho rána se probudí a je z ní zombie. Jednostranná strava ji dokáže jakž takž udržet v lidské kondici. Pojídáním lidských mozků však získává i vzpomínky mrtvých, díky čemuž se dostane k nečekanému vedlejšáku – začne pomáhat s vyšetřováním zločinů. I tento pořad kombinuje hororový a komediální žánr a letos přijde na obrazovky třetí série, která bude mít 14 epizod po 40 minutách.

Živí mrtví: Počátek konce

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,5 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Adam Davidson, Kari Skogland, Stefan Schwartz, Kate Dennis

Scénář Robert Kirkman, Dave Erickson…

Obsazení Rubén Blades, Mercedes Masöhn, Cliff Curtis, Alycia Debnam Carey, Kim Dickens, Frank Dillane, Colman Domingo

Délka 16 × 45 min.

Rok 2015

AMC pondělí 5. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC