Film / seriál

Drsní poldové z Miami

Jamie Foxx a Colin Farrell
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Jamie Foxx a Colin Farrell se jako detektivové v utajení snaží vymýtit obchod s drogami v miamském podsvětí, jejich profesní a osobní život se ale brzy začne nebezpečně prolínat a hranice mezi zákonem a zločinem se povážlivě tenčí.

Předlohou filmu se stal stejnojmenný akční seriál, který se vysílal v letech 1984–1989 a ve své době byl v USA velmi populární, nejspíše i proto, že se lišil pojetím od „osmdesátkových“ děl. Obsahoval rychlé vozy, krásné ženy, pastelové barvy a spoustu akce, vše umocněné exotickým prostředím Miami, k tomu originální hudbu skladatele Jana Hammera, mimochodem českého původu, určenou pro mladé diváky. Seriálu předcházel dvouhodinový pilot, plnohodnotný film Miami Vice se ale na plátna kin dostává o více než dvacet let později a svým předchůdcem se samozřejmě inspiroval.

Kromě některých prvků (zbraně, auta, ženy) se do filmu vrací i ústřední dvojice, která je, jak už to v těchto žánrovkách bývá, mírně nesourodá. Původní představitele detektivů, kteří se snaží rozbít obchod s drogami, nahradily současné hollywoodské hvězdy.

Jamie Foxx ztvárnil klidného a zdvořilého Ricarda Tubbse, který žije s počítačovou analytičkou Trudy (Naomie Harris), role záletníka s prořízlou pusou Jamese „Sonyho“ Crocketta jakoby byla napsána přímo na tělo Colinu Farrellovi.

Oba parťáci z mravnostního oddělení miamské policie (zkratka Miami Vice) pracují na odkrytí organizovaného obchodu se zbraněmi a narkotiky a v utajení se dostávají do gangu Arcángela Montoyi.

Jako fingovaní přepravci drog se snaží odkrýt pozadí zdánlivě nezničitelné organizace, situace se ale značně zkomplikuje ve chvíli, kdy se nevyléčitelný sukničkář Sonny zamiluje do Isabelly (Gong Li), shodou okolností narkobaronovy milenky. Rozjíždí se hra na ostří nože a sebemenší chyba může všechny zúčastněné stát život.

Režie a scénáře se chopil Michael Mann, člověk, který se velkou měrou podílel i na původním seriálu jako výkonný producent. K natočení celovečeráku Miami Vice ho na party k jeho filmu Ali dlouho přemlouval Jamie Foxx, který si ve snímku o slavném boxerovi zahrál. „Jamie mě hodně přesvědčoval, aby si mohl zahrát nového Tubbse. Moje první reakce byla, to si musíš dělat srandu, proč bych se měl vracet k Miami Vice? Pak jsem se ale znovu podíval na pilot a některé z raných epizod a byl jsem okouzlený emoční silou těch příběhů,“ vysvětluje režisér, proč nakonec podlehl. Spolupráci s režisérem Mannem si před natáčením „odbyl“ i Colin Farrell a to v thrilleru Collateral.

Oba hlavní herci se museli důkladně připravit na akční scény, kterých je ve filmu plno: „Podstoupili velmi důkladný trénink a byla to velmi tvrdá práce, vypadají dobře, protože jsou dobří, a jsou dobří proto, že opravdu v reálu dokážou všechno, co vidíme ve filmu. Jsem na jejich práci velmi pyšný,“ pochvaluje si režisér svoje herce. Colin Farrell naopak vysekl poklonu jemu: „Michael chce, aby vše bylo co nejvíc reálné. ‚Proč bych měl něco simulovat, když to můžu udělat doopravdy,‘ to je jeho přístup. Řeší esteticky každý obraz, snímání, barvy, architekturu, hudbu, prostě všechno.“

Snímek se od svého seriálového předchůdce přeci jenom v něčem liší. Město Miami už vypadá jinak, hlavně v noci, pryč jsou pastelové barvy, pohodová atmosféra, plameňáci, zářivé bundy s vyhrnutými rukávy, neonová grafika i úvodní znělka z pera Jana Hammera. Ten sice dostal nabídku opět složit hudbu, ale když odmítl, vzal si tento úkol na starost John Murphy (Sbal prachy a vypadni, Sunshine, Kick-Ass). Filmové Miami Vice je drsnější, ponuřejší a bere vše více vážně. Na diváky čeká pomalejší tempo, zajímavý pohled do prostředí organizovaného zločinu a práce v utajení, kterému použití digitální kamery dodává ještě více na autentičnosti, a pracně budovaná napjatá atmosféra.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Miami Vice

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,8 %
Foto FilmBox

Režie Michael Mann

Scénář Michael Mann

Obsazení Keye Luke, Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, Luis Tosar, Naomie Harris, John Ortiz

Délka 133 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC