Film / seriál

Crusoe

Crusoe
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Ocitnout se tak na pustém ostrově a mít klid od každodenního mumraje. To by byla dovolená.

Ačkoli to zní skvěle, tak vězte, že by to byla nejhorší dovolená ve vašem životě. Pokud nevěříte, možná vás o tom přesvědčí snad nejznámější trosečník na světě, Robinson Crusoe. Filmová adaptace dobrodružného románu se nezaměřuje pouze na Robinsonův život na ostrově (jak bývá často zvykem), ale hlavně na jeho povahovou proměnu. Z počátku je to chamtivý otrokář, pro něhož nemá lidský život jinou než finanční hodnotu. Během nechtěné „dovolené“ ale pochopí, jaké to je ztratit svobodu i co znamená být velkorysý.

Klasický scénář

Crusoe je filmem o vážných a důležitých věcech, které dokáže divákům zprostředkovat velmi osobitě a zajímavě. Velkovýpravný dobrodružný snímek má na svědomí režisér Caleb Deschanel, jemuž stačí jen málo slov k tomu, aby dokázal velmi přesvědčivě převyprávět Robinsonův příběh.

Film se odehrává v 19. století, kdy obchod s otroky představoval zlatý důl. Jižanský aristokrat (Aidan Quinn) vyrazí na riskantní cestu do Afriky, aby si odtud přivezl „čerstvé zboží“. Snad zasáhl osud či boží mlýny a jeho loď se v bouři potopí, přičemž on jediný z posádky přežije. Moře ho vyplaví na pustém ostrově, kde, jak se domnívá, je sám. Ovšem záhy se ukáže, že bouři přežil ještě jeden pasažér – pes. Ten se stává jeho společníkem i parťákem. Sice nemůže mluvit, ale poslouchat ano a doprovázet Crusoa na každém kroku. Jak důležitý pro něho byl, si však plně uvědomí až ve chvíli, kdy jeho věrný společník zemře.

Životní volba

Scény s bouří, ztroskotáním i se psem v mnohém připomínají Černého hřebce Carrolla Ballarda. Pak se ale příběh začne ubírat jinou cestou, protože Crusoe zjistí, že na ostrově přeci jen nakonec není úplně sám. Přijíždí sem „divoši“, alespoň on si je tak pojmenovává. Ostrov jim slouží jako místo, kde mohou provádět své rituály a jakmile zjistí, že mají nezvaného pozorovatele, neváhají ani vteřinu a vydávají se na „lov“. Crusoe dokonce zachrání jednoho z domorodců před rituálním obětováním, což ani za mák nekvituje jejich vůdce (Ade Sapara), který chce Crusoovu hlavu, doslova. Avšak když dojde na střetnutí soupeřů tváří v tvář, přichází zlom. Místo jisté smrti čeká na Crusoa velkorysý dar života. Onen velký „divoch“, totiž vůbec netouží po vítězství a krvi, když pozná, jak odhodlaného bojovníka má proti sobě. Nakonec se ale objeví u břehu loď a před Crusoem stojí volba – návrat ke starému životu, nebo nový začátek s jinými lidmi (paradoxně těmi, které by dřív prodával a kupoval jako zeleninu).

A to je vše, tento film vypráví jen o cestě, ztroskotání, smrti psa, dvou setkáních s domorodci a výběru. Přesto máte pocit, že sledujete velkolepý a nesmírně napínavý opus. Deschanel nepotřebuje žádné umělé vrcholy, zdánlivé ticho není nikdy příliš dlouhé ani trapné. Všechno se soustředí na postavy i krajina se stává podtržením Crusoovy proměny. Dvěma slovy – skvělý film.

Zajímavost

Caleb Deschanel je původním povoláním kameraman. Režijně se podílel i na seriálu Městečko Twin Peaks, kde několikrát odvrátil „propad“ seriálu a vrátil mu jeho počáteční kvalitu.

Crusoe

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Caleb Deschanel

Scénář Walon Green

Obsazení Aidan Quinn, Elvis Payne, Richard D. Sharp, Colin Bruce, William Hootkins, Shane Rimmer, Jimmy Nail

Délka 91 min.

Rok 1988

AMC středa 19. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC