Film / seriál

Drsná lekce tvůrčího psaní

Černý motýl – americký thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Spisovatel Paul (Antonio Banderas) se uchýlil do horské samoty ve snaze překonat tvůrčí krizi. Když nabídne přístřeší tulákovi Jackovi (Rhys Meyers), netuší, že učinil osudový krok.

Zase jednou vznikl dobrý thriller v komorním obsazení. Černý motýl byl natočen jako remake stejnojmenného francouzského filmu a díky obsazení hereckými šajbami – Antonio Banderas, Jonathan Rhys Meyers, Piper Perabo – jde o vážně přitažlivý snímek. 

Paul (Banderas) je na pokraji osobního bankrotu. Už čtyři roky nic nenapsal. Co od něho odešla žena, neúspěšně bojuje s tvůrčím blokem a alkoholem. Proto se rozhodne zavřít na horské chatě a napsat scénář, který by ho vrátil zpátky do hry. Ale hádejte co, absolutně se mu to nedaří. Alespoň se seznámí se šmrncovní makléřkou (Perabo) a zableskne se mu na lepší časy v milostném životě. Mnohem fatálněji mu ale se životem zamává záhadný tulák Jack (Meyers).

Dělám, co musím. Pak jdu dál.

Je neskutečné, jak rychle se Jack stane Paulovým ochotným spolubydlícím, co opraví támhleto a pak zase tohleto. Kromě vaření, úklidu a oprav domu se Jack začne až příliš zajímat o Paulovo psaní – stane se kupodivu jakýmsi jeho životním koučem, který ho nutí přestat pít, začít tvrději pracovat, a dokonce i zlepšit životosprávu. Ve jménu realismu jeho lekce psaní zahrnují i výhrůžky násilím. Brzy se z náhodného pomocníka stane Paulův žalářník. A to Paul zdaleka neví vše, třeba kam zmizela jeho bývalka...

Tento znepokojivý thriller výborně pracuje s napětím stejně jako tomu bylo ve francouzské předloze. Černý motýl je vlastně noční můra, která se velmi rychle stává skutečností. Trošku podivné je, proč si vůbec Paul pozval do domu úplně cizího, a co si budeme povídat, už na pohled nebezpečného chlapíka (Meyers vyšinutého Jacka hraje vážně dobře). Může to být proto, že část Paula se nějakým zvráceným způsobem ztotožňuje s Jackem, nebo možná jen proto, že má zdravý rozum zatemněný alkoholem. 

Ale nutno dodat, že jestli tuhle lekci tvůrčího psaní Paul přežije, bude mít slušný materiál na nový scénář. 

Černý motýl

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,5 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Brian Goodman

Scénář Marc Frydman, Justin Stanley

Obsazení Jonathan Rhys Meyers, Piper Perabo, Antonio Banderas, Nathalie Rapti Gomez, Abel Ferrara, Nicholas Aaron, Gioia Arismendi

Délka 93 min.

Rok 2017

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC