Film / seriál

Bombastický pokrok

Operace Buffalo – australský dramatický seriál

Exploze jaderné bomby, humoru, násilí, vášně i absurdity tvoří hlavní ingredience australského seriálu Operace Buffalo.

Málokdo ví, že Britové prováděli v době vrcholící studené války v jižní Austrálii tajné jaderné testy. Ačkoliv jaderný spad zapříčinil ekologickou katastrofu a epidemii rakoviny v zasažené oblasti, důsledky celé operace vynesla na světlo světa až Královská vyšetřovací komise v 80. letech. a tyto události se rozhodli tvůrci minisérie Operace Buffalo, jenže trošku jinak, než by běžný divák očekával. Režisér Peter Duncan se rozhodl seriózní historickou rekonstrukci nahradit bláznivou historickou fraškou s prvky špionážního dramatu, politického thrilleru a kousavé satiry. Jako byste zapekli Dr. Divnolásku s M*A*S*Hem, okořenili Jistě, pane ministře a ozdobili Kingsmanem. Jakmile vám z toho půjde Hlava XXII kolem, získáte přibližnou představu, o čem je seriál Operace Buffalo.

Žádné bomby, žádný pokrok!

Vzhůru k odpalu, ať to stojí, co stojí

Píše se rok 1956. Tajné střelnici Maralingo velí roztržitý lord generál „Cranky“ Crankford. Jeho jediným štěstím je, že se může spolehnout na svého zástupce Lea. Zvlášť když přilétá aristokratická návštěva z Londýna, která se těší na první odpal atomovky, a především na skvělou večeři. Vše musí klapnout, bez ohledu na to, že odpalovací věž dosud nestojí, na základně není ani skýva suchého chleba, v poušti se ztratili australský ministr obrany s generálním prokurátorem a v nejutajovanějším zařízení Austrálie se skrývají mužstvem propašované lehké dívky, které ohrožuje neznámý sadista. Nemluvě o zvědavé domorodé rodině, která se toulá oblastí a žasne nad hřibovitými mraky, jež se nepravidelně zjevují na obzoru. Zkrátka u téhle drsné grotesky se budete nejen dobře bavit, ale také žasnout nad tím, co všechno bylo možné. Tvůrci seriálu totiž tvrdí, že se většina popisovaných událostí – byť jde o historickou fikci – skutečně stala. Je-li to tak, máme o čem přemýšlet… 

Zajímavost

Producent Vincent Sheehan se rozhodl natočit seriál poté, co byla jeho vyprávěním o pokusech s jadernými zbraněmi v Austrálii v padesátých letech šokována jeho o generaci mladší kolegyně Tanya Phegan. „Díky tomu jsem si uvědomil, že Maralinga v Austrálii vypadla z povědomí,“ říká Sheehan.

James Cromwell

Americký herec James Cromwell přijal roli v tomto seriálu mimo jiné i proto, že je celoživotní aktivista, který ve Washingtonu lobboval proti šíření jaderných zbraní a bral se za práva původních Američanů. Podle jeho názoru nese seriál zásadní poselství. 

James Cromwell se na filmovém plátně objevuje od 70. let, například ve filmech Babe (1992), Lid versus Larry Flint (1996), Zelená míle (1999), Nejhorší obavy (2002), Já, robot (2004), a seriálech M*A*S*H, Star Trek, nověji Dva světy (2017).

Operace Buffalo 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Epic Drama

Režie Peter Duncan

Scénář Peter Duncan

Obsazení Ewen Leslie, Jessica De Gouw, James Cromwell, Tony Martin, Brenden Lovett, Benedict Wall…

Délka 6 × 51 min.

Epic Drama HD čtvrtek 17. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC