Film / seriál

Lid versus Larry Flynt

Lid versus Larry Flynt

V 70. letech jsme si o absolutní svobodě slova mohli ve střední Evropě nechat akorát zdát, zato Amerika pro nás byla v tomto nedostižným symbolem.

Jenže nic není jen černobílé. Právě v 70. letech se svedl jeden z největších bojů o svobodu slova a tisku ve Spojených státech. Drobný podnikatel bez vzdělání, majitel striptýzového baru Larry Flynt, se tehdy rozhodl, že zkusí prorazit na trhu s časopisem plným lechtivých snímků a bulvárních senzací – Hustler. Málokdo očekával nějaký výraznější úspěch, jenže Flyntovi se dařilo až neuvěřitelně. Popularita i peníze však vždycky vzbuzují nejen obdiv, ale také nelibost. Proti Flyntovi se postavila nemalá část veřejnosti v USA a začal dlouholetý kolotoč soudních sporů, které nakonec vedly k jedinému: svoboda slova nesmí být zpochybněna!

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...

„To je ono?“ ptají se v tiskárně v Cincinnati, když drží v rukách předlohu k Flyntovu magazínu. „Musíš mít texty, jako má Playboy.“ Flynt je ale neoblomný a jeho nahotinky a články nijak nereflektující sociální problémy jsou stále populárnější. Každý časopis má však i své obtíže, třeba v redakci Hustleru se jednou muselo řešit, proč má být počet stran dělitelný dvěma? Úsměvné a také trochu absurdní, že? Ale přesně takový byl i Flyntův život. Nikdy si nebral servítky a chtěl si jen užívat, bavit se a vydělávat kupu peněz. Proto byly karikatury v jeho časopise stále odvážnější, až jednoho dne přestřelil a přišla mu obsílka s žalobou na 40 milionů dolarů od reverenda Jerryho Falwella.

Sex, drogy a svoboda

Měl Falwell právo se urazit? Určitě ano, ona parodická reklama byla nevkusná. A měl Flynt právo něco takového otisknout? Nejvyšší soud nakonec rozhodl, že ano, jelikož právo na svobodu slova zahrnuje i právo moci někoho pohoršit či urazit.

Larry Flynt: Co je více obscénní: sex, nebo válka?

Režisér filmu Miloš Forman, který měl s cenzurou své zkušenosti z Československa, tak ve svém filmu jen potvrdil, že svoboda musí platit i pro nepříjemné nebo nepopulární věci. Navíc vytvořil portrét člověka, jenž je svým způsobem také jednou z verzí amerického snu – jednoduchý chlapík se úplně od nuly vypracuje na jednoho z nejbohatších i nejmocnějších mužů Ameriky. Co na tom, že se zamiloval do bisexuální striptérky (Courtney Love), co na tom, že si užíval drog a sexu, co na tom, že se v jedné životní fázi zcela fanaticky obrátil k Bohu, co na tom, že na svůj divoký životní styl doplatil zdravím, hlavní je, že obhájil precedens o zachování svobody slova. A v tomto mu mimochodem pomáhal výborný právník Alan Isaacman (Edward Norton), jenž se nakonec stal také Flyntovým nejbližším přítelem.

Film Lid versus Larry Flynt je přesně takový, jakým byl sám Flynt, je to divoká, skandální podívaná, která má neskutečnou energii a srší nadějí. Navíc trojlístek Forman, Harrelson, Norton je už sám o sobě zárukou parádní podívané.

Lid versus Larry Flynt

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,4 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Miloš Forman

Scénář Scott Alexander, Larry Karaszewski

Obsazení Woody Harrelson, Courtney Love, Edward Norton, James Cromwell, Crispin Glover, James Carville, Brett Harrelson

Délka 127 min.

Rok 1996

Cinemax středa 24. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC