Film / seriál

Better Call Saul: Právník tvrdý chleba má

Better Call Saul
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Poradce Perníkového táty ve věcech trestního práva se dočkal vlastního seriálu. Nejočekávanější drama posledních dvanácti měsíců má jasné poselství: Raději zavolej Saulovi.

Očekávání jsou vysoká. Perníkový táta, známý také pod svým originálním názvem Breaking Bad, postupně vyrostl z malého kultovního seriálu v jeden z nejzajímavějších televizních fenoménů poslední doby. Mnoho z nás si i několik měsíců po jeho ukončení myslí, že finále bylo poněkud předčasné. Spin-off pojmenovaný hláškou Better Call Saul oproti tomu startuje s očekáváním, že bude alespoň tak dobrý, jako jeho předchůdce. A to nebude jen tak. První reakce se naštěstí vyrovnají opakované mexické vlně na metamfetaminu.  

Perníkový právník

Hlavním hrdinou nového seriálu je obhájce kriminálníků a kriminálník v jedné osobě Saul Goodman v době, kdy teprve buduje budoucí firmu v prašném městě Albuquerque v Novém Mexiku. V hlavní roli se vrací Bob Odenkirk, který má s partem hromady zkušeností. Odenkirk se poprvé objevil jako Saul v osmé epizodě druhé série Perníkového táty a stejně jako tehdejší hlavní hrdinové, ani diváci už se bez něho neobešli. 
Přátelé a jejich smutný nástupce Joey nebo M*A*S*H a následující polozapomenuté volné pokračování M*A*S*H – Co bylo po tom ovšem v minulosti dokázali, že fenomenální originál ještě není zárukou stejně povedeného spin-offu. „Může se to vyvinout jako Frasier nebo také jako M*A*S*H – Co bylo po tom,“ přitakává Vince Gilligan a připomíná ještě televizní hit první velikosti, jaký svého času navázal na sitcom Na zdraví. 
Gilligan je duchovním otcem novinky Better Call Saul i kultu Perníkový táta. Roky předtím sbíral zkušenosti jako člen klíčového tvůrčího týmu legendárních Akta X. V novince se vrací zpátky v čase do roku 2002, zhruba šest let před tím, než se Saul poprvé setkal s Perníkovým tátou. Je to tak velký skok do minulosti, že Saul Goodman ještě ani neexistuje, a na jeho místě stojí jistý Jimmy McGill. Jak se z Jimmyho stane Saul – a hlavně jaký má sakra problém, že se tím vyřeší, je hlavním tématem nového seriálu.

Vyvolávač deště

V úplně počátečních fázích příprav se sice uvažovalo, že by Better Call Saul mohl fungovat jako třicetiminutový komediální seriál. Realita nakonec zakotvila na dvojnásobných šedesáti minutách s tím, že hlavní hvězda Bob Odenkirk slibuje z „85 procent drama, 15 procent komedii.“ Tedy (trochu přeneseně) něco jako Perníkový táta s tím, že Better Call Saul slib, stejně jako jeho hlavní hrdina, sem tam poruší. 
Mezi novými postavami nechybí Saulův bratr Chuck a jeho kolegyně Kim. Oba jsou právníci. Dále kriminálník Nacho Varga nebo dokonce starý známý „zařizovač, řešič a čistič“ Mike Ehrmantraut, který se Saulem rozhodně vydrží až do vzdálenější budoucnosti. 
Když je řeč o budoucnosti, jaká je asi šance, že se v novince Better Call Saul aspoň mihnou nějací „Perníkáři“? V dohledné době byste Waltera Whita a Jesseho Pinkmana zatím vyhlíželi nadarmo, i když nikdy není nic vyloučené. Pokračování Better Call Saul v podobě druhé série bylo koneckonců odsouhlasené celých sedm měsíců před tím, než se vůbec odvysílala první epizoda. Takže je to jasné: Raději zavolej Saulovi. 

Better Call Saul

Film / seriál
Hodnocení FDB 90 %
Foto AMC

Režie Vince Gilligan, Colin Bucksey, Adam Bernstein, Larysa Kondracki, Michelle MacLaren, Terry McDonough

Obsazení Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael McKean, Michael Mando, Jonathan Banks, Gene N. Chavez

Délka 60 min.

AMC pondělí 16. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC