Film / seriál

Anna Karenina: Nekonvenční podívaná o nekonvenční ženě

Anna Karenina
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

„Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém,“ zní slavná první věta obsáhlého románu Anna Karenina. I všechny její filmové adaptace jsou si podobné – a zároveň jsou originální po svém. Především ta poslední od Joe Wrighta.

Tento britský režisér si na elegantních adaptacích knih udělal dobré jméno, díky titulům Pýcha a předsudek a Pokání. V obou obsadil do hlavní role Keiru Knightley. Té dal i roli Anny Kareniny, vdané matky, která se vášnivě a bezhlavě zamiluje do mladého vojáka Vronského. 
Rozsáhlý román napsal v letech 1873 až 1877 Lev Nikolajevič Tolstoj, šlechtic a pozorovatel života ruské smetánky, a popisuje v něm mnohem více než jen jedno tragické milostné vzplanutí. Do scénáře ho pro Wrighta přepsal Tom Stoppard, oscarový scenárista a uznávaný dramatik českého původu. Na originální nápad, že se všechny scény z petrohradské a moskevské společnosti budou odehrávat v divadle, ale přišel sám režisér. „Dostala se mi do ruky pasáž z knihy britského historika Orlanda Figese Natašin tanec: Kulturní historie Ruska, kde popisuje petrohradskou smetánku jako lidi žijící své životy jakoby na jevišti. Figes zastává názor, že Rusko vždy trpělo krizí identity. V období, kdy byla napsána Anna Karenina, se Rusové rozhodli, že chtějí být stejně kulturní jako Francouzi,” vysvětluje Wright. Ruská smetánka tak začala napodobovat francouzské zvyky a chovala se dost teatrálně. 
I Anna, než potká Vronského, hraje roli svědomité manželky staršího muže. Své role plní i všichni kolem ní. „Takže jsem si řekl fajn, můžeme ten film umístit rovnou do divadla,” vzpomíná Wright. Annina love story se tedy odehrává v nádherném rozpadajícím se divadle, které je všudypřítomnou metaforou tehdejší ruské společnosti hnijící zevnitř. Naopak milostné a životní tápání mladého Levina, zamilovaného do sestry Anniny švagrové Kitty, probíhá na venkově, ve světě bez přetvářky.
„Tomuto příběhu rozumíme i dnes. I dnes lidé chtějí to, co mít nemohou, i dnes vystupují proti společenským zábranám a pravidlům a i dnes mají problémy s vyjádřením vzájemných emocí,” popisuje Annu Kareninu Keira Knightley. 

Anna Karenina

Film / seriál
Hodnocení FDB 68.7 %
Foto FilmBox

Režie Joe Wright

Obsazení Keira Knightley, Aaron Johnson, Jude Law, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald

Délka 130 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC