Film / seriál

5 holek na vdávání

Keira Knightley ve filmu Pýcha a předsudek
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Román Pýcha a předsudek se stal bestsellerem dávno před tím, než se tohle slovo začalo běžně používat. Kniha Jane Austenové je dnes považována za pravzor všech romantických komedií. Proto je s podivem, že se na její nejnovější filmovou adaptaci čekalo přes šedesát let – od klasické verze s Laurencem Olivierem.

Klasické pohádky začínají větou „král měl tři syny“, novodobou pohádku od Austenové by mohla otevírat slova „pan Bennet měl pět dcer“. Nijak chudá, ale zároveň nikterak zámožná rodina žije na anglickém venkově na počátku 19. století. Vládne jí rázná paní Bennetová, zatímco její poněkud dětinský muž se svým povinnostem vyhýbá. Hlavní starostí stárnoucích manželů je pochopitelně dostat dcery z domu, což v té době nejde jinak než vdavkami. A tak když na nedaleký zámek dorazí bohatý – a svobodný! – pan Bingley se svým rovněž nezadaným přítelem panem Darcym, všichni Bennetové zbystří.

Pýcha a předsudek je krásně vybalancovaná podívaná, v níž se idylické přírodní scenérie střídají s břitkými dialogy, romantika s humorem a napětí z dějových peripetií s úlevou, když dobře dopadnou. Řeklo by se, že tak povedený text, jakým je předloha Austenové, nelze pokazit, ale to je mýlka: naštěstí režisér Joe Wright knihu převádí na plátno kreativně, nejde o pouhou ilustraci. Rovněž scénář Deborah Moggachové sice ironii původního románu do značné míry obrušuje a přetírá ji nánosem romantiky, ale nepřekračuje v tomhle ohledu míru.

Wrightovi, celovečerně debutujícímu a do té doby neznámému, se nějakým zázrakem podařilo sehnat dokonalé hvězdné obsazení, vystihující zejména rozdílné povahy všech dcer. Keira Knightley je pro hrdou a klukovsky nespoutanou Elizabeth ideální volbou, její starší a poněkud unylou sestru Jane ztvárnila spanilá Rosamund Pike, mezi mladšími sestrami vyniká Jena Malone coby Lydia. Matthew MacFayden a Simon Woods v rolích obou pánů jsou adekvátně aristokratičtí a postavy manželů Bennetových si užívají zkušení veteráni Brenda Blethyn a Donald Sutherland.

Pýcha a předsudek předznamenala současnou vlnu adaptací klasických románů – například Anny Kareniny či Nadějných vyhlídek. Patří mezi nimi k těm nejsvěžejším.

Verdikt

Nestárnoucí romantická komedie, která ideálně balancuje mezi humorem a napětím, břitkými dialogy a překrásnými scenériemi a romantikou a historickým kontextem.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Pýcha a předsudek

Film / seriál
Hodnocení FDB 82.3 %
Foto Profimedia.cz

Režie Joe Wright

Scénář Deborah Moggach, Jane Austen

Obsazení Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Judi Dench, Talulah Riley, Rosamund Pike

Délka 127 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC