Dokument

Ztraceni na Everestu

Dokument Ztraceni na Everestu
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na skylink Live TV Sledovat

Mount Everest, Džomolangma, Sagarmáthá nebo jednoduše Střecha světa, to vše jsou názvy nejvyšší hory na Zemi, která nám lidem stále nedá spát.

Pokořit její vrchol se podařilo nespočtu výprav a dnes tuto horu někteří kacířsky berou jen jako další turistický cíl. Ale Everest, přes veškeré moderní vymoženosti, jež máme k dispozici, stále patří k nejobtížněji zdolatelným horám. Jaké to asi muselo být, když na její vrchol stoupali zkušení cestovatelé Andrew „Sandy“ Irvine a George Leigh Mallory 8. června 1924 při prvním pokusu o zdolání nejvyšší hory světa? Ve zcela unikátním dokumentu Ztraceni na Everestu, který je výsledkem spolupráce novináře a horolezce Marka Synnotta a fotografa National Geographic a alpinisty Renana Ozturka, se na to pokusíme odpovědět.

V dokumentu bude celá skupina pátrat po Irvinových ostatcích a fotoaparátu, které by mohly pomoci rozklíčovat, co se tehdy opravdu stalo. Kdo byl vlastně první na vrcholu Everestu? Nebudeme muset přepsat historii? To jsou hlavní záhady, které se dnešní expedice pokusí objasnit. A nebude to jednoduché, Everest umí připravit svým dobyvatelům krušné chvíle. Není výjimkou, že zde fučí vítr o síle hurikánu a teploty klesají extrémně nízko pod hranici mrazu.

Kromě toho, že budeme pátrat po prvním dobyvateli Everestu, se samozřejmě můžeme těšit na úchvatné záběry pořízené výškovými drony i poznatky jednoho z předních historiků hory Toma Holzela. Ten za pomoci nejmodernějšího softwaru analyzuje detaily fotografií a pomáhá osvětlit mnohá fakta.

Ztraceni na Everestu

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD neděle 19. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC