Dokument

Ztracená říše na Velikonočním ostrově

Dokument Ztracená říše na Velikonočním ostrově
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na skylink Live TV Sledovat

Odlehlou a nehostinnou krajinou někde uprostřed Pacifiku by šlo nazvat Velikonoční ostrov neboli Rapa Nui. Proč nás ale stále tolik láká?

A proč a jak se starověkým ostrovanům podařilo přemístit bezmála 900 obřích soch, nazývaných též moai, které váží až 86 tun? Opravdu udělali z předpokládaného ráje na zemi pustinu bez jediného stromu a přivodili tak zánik vlastní civilizace? Nedávná kontroverzní tvrzení značně zahýbala po desetiletí neměnným uvažováním (a názory vědců) na obyvatele Velikonočního ostrova, kteří byli obviňováni ze zplundrování krajiny či kanibalismu. Například se nově objevil odhad, že místní použili provazy, aby se jejich sochy přemisťovaly ve vzpřímené poloze, podobně jako se stěhuje lednička. Tým filmařů to vyzkouší na patnáctitunové replice sochy. A nebude to jediný pokus plný překvapení, který vás čeká.

Ztracená říše na Velikonočním ostrově

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD pátek 10. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC