Dokument

Tutanchamonovy poklady

Tutanchamonovy poklady
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na skylink Live TV Sledovat

Egyptští faraonové byli považováni za polobohy už za svého života a pro nás i po tisících let těmito polobohy vlastně stále zůstávají.

Dokumentů o faraonech bylo natočeno nespočet, většinou se ale nedozvíme žádné šokující odhalení. Zvláště obtížné je přicházet s novými fakty v případě mladičkého faraona Tutanchamona. Proto se tvůrci dokumentu Tutanchamonovy poklady rozhodli, že na to půjdou jinak. Vysvětlují život a vládu Tutanchamona prostřednictvím předmětů, které byly nalezeny v jeho hrobce. Spojovat život se smrtí není pro Egypťany nic neobvyklého, tyto dva světy se v jejich kultuře propojovaly, o čemž svědčí i bohatá „posmrtná“ výbava, která byla v Tutanchamonově hrobce nalezena. Předměty v ní se počítaly na tisíce a byl vlastně trochu zázrak, že vše vydrželo neporušené až do roku 1922 a že hrobku „neobjevili“ vykradači. V třídílném dokumentu se seznámíte s příběhem dnes zřejmě světově nejznámější posmrtné masky a sarkofágu. Egyptologové vám také přiblíží, co vše se v hrobce našlo a také, co je zde napsáno. A abychom byli i trochu dobrodružnější, dozvíte se podrobnosti o samotném objevení tohoto archeologického pokladu. Moderní technologie pomáhají i archeologům, a proto jsou už dnes vědci schopni odhalit některé skutečnosti, které doposud nebyly zřejmé. Například zda slavný faraon zemřel cizím zaviněním nebo proč měl jednu nohu kratší.

Tutanchamonovy poklady

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD pondělí 6. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC