Dokument

Dal mi jméno Malála

Malála Júsufzajová
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na skylink Live TV Sledovat

Supermana na obálce časopisu The Times asi neuvidíte, ale to neznamená, že superhrdinové neexistují. Ti skuteční jen nepotřebují kostýmy a neuvěřitelné schopnosti, aby bojovali za lepší svět.

Dal mi jméno Malála je dokument o mladé pakistánské dívce Malále Júsufzajové, která bojovala za právo dívek na vzdělání. Její názory a veřejné projevy byly samozřejmě trnem v oku Tálibánu, protože Malála, v pouhých patnácti letech, naprosto otevřeně říkala, že si nemyslí, že Tálibán dělá správnou věc, když neumožňuje dívkám získat vzdělání.
 
A pak přišlo osudné ráno, kdy měla být Malála navždy umlčena. Cestou do školy se stala obětí talibánských atentátníků. Malála je však neuvěřitelně silná – střelná rána do hlavy ji nezabila. Jako zázrakem přežila a po svém uzdravení dál pokračuje v boji za práva žen a dívek na vzdělání. I proto tato obdivuhodná dívka v pouhých v sedmnácti letech získala Nobelovu cenu za mír. 
 
Dokument natočil oceňovaný režisér Davis Guggenheim, který kombinuje klasický dokument s prvky animace, aby se mohl vrátit k událostem atentátu. Tři roky stará tragédie ale není tím hlavním, co ho fascinuje. Mnohem více jej zajímá vztah mezi Malálou a jejím otcem, Ziauddinem Júsufzajem. Ten je nejen jejím učitelem a vzorem, ale především silným člověkem, který svou dceru miluje a věří v ni. Sama Malála dokonce říká: „Já i můj otec máme sice různá těla, ale sdílíme jednu duši.“ Není se co divit, že Ziauddin pojmenoval svou dceru po významné afghánské ženě, která bojovala za svobodu. A tak jakoby Malála byla vždy předurčena k něčemu ušlechtilému a velkému.
 
Jenže Malála není jen mladá a na svůj věk velmi moudrá dívka, je to také nesmělá teenagerka, dcera a sestra. Scény zachycující celou rodinu dělají z dokumentu víc než jen příběh, který je adorací odvahy. Ukazují, že i superhrdinové jsou jen obyčejní lidé.
 
Malála jednoduše říká, stůjte si za svým, nebojte se následků, protože něco změnit můžete jen tehdy, pokud vytrváte.
 
Rozhovor s režisérem Davisem Guggenheimem najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Dal mi jméno Malála

Dokument
Foto Nat Geo Channel

Režie Davis Guggenheim

Délka 88 min.

National Geographic HD sobota 5. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC