Sport

Nová éra Ligue 1

Ligue 1 – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 na skylink Live TV Sledovat

Francouzská fotbalová Ligue 1 letos vstoupila do nové éry. Už roky nese přezdívku „Liga talentů“. Po příchodu Lionela Messiho do PSG se však může chlubit nejnebezpečnějším útokem světa.

Pařížané jsou považováni za jasného favorita nejvyšší francouzské soutěže každou sezónu. Letos je ale kvalitativní rozdíl, minimálně na papíře, ještě větší. Nikdo v Ligue 1 nemá takové podmínky a tak silné finanční zázemí. Dokonce lze říct, že úspěch ve francouzské lize je jen vedlejším úkolem ve snaze dojít na evropský klubový trůn. Neboli vyhrát Ligu mistrů. 

Francie prostě jede

S Messim by mělo mít PSG ještě větší šanci. Nemluvě o tom, že transfer nepomohl klubu jen sportovně. Hned po podpisu kontraktu s argentinským útočníkem se vyprodaly dresy, zvedla se hodnota celé ligy a raketově vzrostla i její sledovanost. Už debut Lionela Messiho v utkání PSG s Remeší sledovalo ve Francii přes deset milionů diváků, čímž byl překonán dosavadní rekord. A to není všechno. Mluví se i o tom, že v rámci největších pěti fotbalových soutěží, Ligue 1 překonala v atraktivitě třeba španělskou La Ligu, kterou Messi právě opustil. Skutečná čísla ukáže až budoucnost a otázkou zůstává, zda francouzská liga dokáže přilákat další velká jména. 

Velké změny

V průběhu sezóny se pozornost rozprostřela i na další týmy, což je důsledkem nečekaného tahu vedení ligy. Francouzská fotbalová asociace se totiž rozhodla, že od sezóny 2023/24 se Ligue 1 zúží na osmnáct týmů. Už letos by se tedy kluby měly snažit vybudovat si tak silné kádry, aby byly za rok schopny obhájit svá místa v soutěži. V příští sezóně totiž bude z nejvyšší francouzské ligy sestupovat hned čtveřice týmů, dva naopak postoupí z Ligue 2 do nejvyšší soutěže. 

Cíl? Vyrovnanější soutěž

A co vedlo šéfy francouzského fotbalu k radikálnímu rozhodnutí? Důvodů je hned několik. V první řadě šlo o finanční konkurenceschopnost týmů „druhé vlny“. V dlouhodobějším hledisku by měl menší počet účastníků vytvořit lepší podmínky pro všechny kluby a liga by se tak mohla více vyrovnávat. Šance na poháry by se rozšířily pro více týmů. Dalším důvodem je počet zápasů. Na hráče je v současném systému naložena extrémní porce utkání. Množství zápasů se s menším počtem účastníků a 34 odehranými koly přirozeně sníží. To by mělo hráčům v aktuálně náročném programu ulevit. A že systém s 18 týmy funguje, dokazuje už roky německá Bundesliga. V následujících letech se chystá ke stejnému modelu přidat také italská Serie A.

Šance má víc klubů

To, že v Ligue 1 nemá nikdo nic jisté, ukazuje i aktuální ročník. Po jedenácti kolech jsou mimo pohárové příčky Monako, Lyon i obhájce titulu Lille. Poslední v tabulce je nejúspěšnější klub profesionální historie ligy St.-Étienne, zatímco na pohárových příčkách se drží Rennes nebo Lens. Překvapí někdo PSG s Mbappém, Neymarem a Messim?

Ligue 1

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 a Nova Sport 2 pátek 19. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC