Pro děti

Barney a jeho přátelé: Kamarádi dinosauři

Barney a jeho přátelé
Skylink Live TV

Sledujte na JimJam na skylink Live TV Sledovat

V seriálech a filmech pro děti se to často dinosaury jen hemží. Čím tito tvorové děti tak fascinují?

Veleještěři vymřeli už před pětasedmdesáti miliony lety, ale vlastně teprve nedávno si lidé vůbec uvědomili, že nějací existovali. Po staletí nalézali i v Evropě obrovské kosti a děsivé zuby, o kterých si mysleli, že patří drakům nebo jiným bájným tvorům. Až v průběhu devatenáctého století se prosadilo poznání, že svět nebyl stvořen takový, jaký jej známe dnes, ale že na něm žili tvorové, kteří vyhynuli před pro člověka nepředstavitelně dlouhou dobou.
 
Širší veřejnost se poprvé o dinosaurech dozvěděla v roce 1854, když bylo v Křišťálovém paláci uprostřed Londýna vystaveno několik dnes už legračně působících modelů obřích plazů. Koncem devatenáctého století se už sbírkami dinosauřích fosílií chlubilo každé významnější přírodovědecké muzeum, a v Americe se rozhořela hotová paleontologická horečka. Týmy z dnešního pohledu zoufale amatérských badatelů se tehdy předháněly v senzačních objevech a jejich fantazijních interpretacích.
 

Pohádky moderní doby

Současnou vlnu zájmu o pravěké ještěry však má největší měrou na svědomí Spielbergův Jurský park, který ovlivnil celou generaci dnešních třicátníků. Pro ni nejsou slova jako triceratops nebo stegosaurus žádnou vědeckou hatmatilkou, ale vzpomínkou na dětství. A od té doby dinosauři z filmů a seriálů pro děti a v popkultuře vůbec ne a ne vyhynout.
 
Čím ale obří ještěři děti tak uchvacují? Zatímco pohádkový vlk nebo rytíř mají více méně jasnou podobu, nikdo přesně neví, jak dinosauři opravdu vypadali. Představivosti dětí ani dospělých se tedy nekladou skoro žádné meze. Zároveň však na rozdíl od draků nebo víl dinosauři nejsou vymyšlenými postavami. A co je lepší, než fantazírovat o tvorech, kteří skutečně existovali?

Barney a jeho přátelé

Pro děti
Hodnocení FDB 38.3 %
Foto JimJam

Režie Steve Feldman, Fred Holmes, Jim Rowley, Brian Mack

Obsazení David Joyner, Patty Wirtz, Michaela Dietz, Selena Gomez

Délka 25 min.

JimJam neděle 4. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC