Film / seriál

Továrna smrti

Válečné drama Továrna smrti
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Druhá světová válka i holocaust jsou stále živá a tíživá témata. Vrací se k nim tedy opakovaně i filmaři.

Většina filmů buď černobíle dělí protagonisty na ty zlé a ty ubohé porobené, dobré, nebo se snaží na vše dívat odlehčenou formou s příměsí humoru. Saulův syn představuje snímek ještě z další kategorie, kterých je stále málo, ovšem pomalu a jistě jich přibývá, jsou to filmy snažící se co nejvíce přiblížit realitě. 

Snímek o nelehkých dobách a brutálních podmínkách v koncentračních táborech, který má místy až dokumentární nádech

Je to samozřejmě velmi obtížné, jelikož už jen samotné natáčení tak, aby bylo vše co nejautentičtější, musí být pro celý štáb dost děsivé. Jenže jde o události, s nimiž se musíme naučit vypořádat. A tak režisér László Nemes, zároveň i spoluautor scénáře, doširoka otevírá dveře koncentračního tábora. Tentokrát nepůjde o děsivé a zároveň dojemné scény, při nichž se dělí rodiny, nebo si vězni vzájemně pomáhají. Ani nepůjde o pokusy o útěk nebo příběhy brutálních nacistických vězeňských strážců. Tentokrát jde o pohled do nejtemnějších koutů vyhlazovacích táborů, kde sami vězni pomáhají udržet v chodu smrtelnou mašinérii.

Pravda, které lze jen stěží věřit

Sonderkommando byla vlastně skupina židovských vězňů, kteří pomáhali při popravách, odklízení těl a následné kremaci. Byli izolováni od ostatních vězňů a to, že „pracovali“ v této části tábora, vždy neznamenalo, že byli zadobře s nacisty. Jeden ze „smrťáků“ Saul, maďarský Žid, jednou objeví v táboře nevlastního syna a chce ho alespoň důstojně pohřbít. To je to jediné, co pro něho může v této hrůzné válce a v Osvětimi udělat. Jenže i tohle je věc, která se trestá smrtí. Jeho plán tak ohrožuje také další spoluvězně a Saul se musí rozhodnout, jestli raději uctí památku mrtvého, nebo mrtvé udělá z dosud žijících lidí. 

Snímek ukazuje, že ani život v táboře nebyl černobílý, vše vždy bylo, je a bude o konkrétních lidech a jejich charakterech. Těžko dnes posuzovat chování mnohých za války, navíc v tak děsivém prostředí, jako byly koncentrační tábory. Nemes snad i proto vypráví především obrazem. Dialogů je ve filmu poskromnu, ale slova většinou nejsou potřeba, či dokonce se jich člověku nedostává. Většinu událostí tak sledujeme z perspektivy Saula, kamera je mu doslova neustále v patách. I v tomto ohledu byla symbolická uniforma, kterou měl Saul na sobě. Na zádech měli totiž vězni velký červený kříž. Jak říká režisér: „Byl to terč. Pro vojáky SS tak bylo lehčí zastřelit kohokoli, kdo se pokusí o útěk. Pro nás to byl vizuální terč pro kameru.“

O tomto snímku není lehké psát a není snadné ho ani sledovat, jelikož to, co museli prožívat všichni vězni v koncentračních táborech, byla realita, kterou si jen stěží umíme představit. Snímek Saulův syn svým způsobem zapadá do konceptu evropské kinematografie, svou obrazností, realističností, tematickou náročností, přesto pro něj neexistuje škatulka, jak je výjimečný. 

Saulův syn je zajímavý snímek o nelehkých dobách a brutálních podmínkách v koncentračních táborech, který má místy až dokumentární nádech. 

László Nemes

László Nemes je vycházející maďarská režisérská hvězda. Studoval historii, mezinárodní právo i scenáristiku ve Francii. Začínal jako asistent režie jak ve francouzských, tak maďarských produkcích a věnoval se spíše krátkometrážním snímkům. Saulův syn je jeho prvním celovečerním filmem.

Zajímavost

Představitel hlavní postavy Saula, Géza Röhrig, není herec, ale maďarský spisovatel a básník žijící v New Yorku.

Koukněte i na

Colette 

Snímek z české produkce vypráví milostný příběh, který se odehrává navzdory všemu a všem. I když je dělí ostnaté dráty osvětimské továrny na smrt, přesto Vili (Jiří Mádl) a Colette (Clémence Thioly) plánují společný život.

Ďáblova dílna

V koncentračních táborech se kupodivu kuly nejrůznější plány. Pokud se vězni dozorcům zalíbili nebo měli pro ně cenné schopnosti, ihned toho využili. Takový je i příběh malíře Salmona, který se nacistickým dozorcům hodil do plánu padělání bankovek.

Saulův syn

Film / seriál
Hodnocení FDB 71 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie László Nemes

Scénář László Nemes, Clara Royer

Obsazení Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont, Jerzy Walczak, Gergö Farkas, Balázs Farkas

Délka 107 min.

Rok 2015

Film Europe HD čtvrtek 20. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC