Film / seriál

Nikdo není bez viny

Robert Redford, Meryl Streep a Tom Cruise
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Zasvěcený pohled do zákulisí vysoké politiky, ale i do fungování velkých médií je vždycky zajímavý – přinejmenším si uvědomíme, že běžně se k nám dostane pouhý zlomek pravdy, který toho víc zastírá, než prozrazuje. Robert Redford dokázal jako režisér ve svém snímku Hrdinové a zbabělci propojit toto téma s dalšími dvěma, a to neméně zajímavými.

Janine, zkušená reportérka, kterou už jen tak něco nepřekvapí, přichází do kanceláře senátora Irvinga – sám ji zavolal, aby jí sdělil exkluzivní informace o jednom významném strategickém tahu na poli americké zahraniční politiky. Okolnosti se zdají být dosti nezvyklé, Janine se má na pozoru. A nakonec se její podezření ukáže být oprávněné. Bude ovšem moci sdělit své obavy veřejnosti? Nebo ji vedení preventivně umlčí? A patří vůbec k náplni její práce vyslovovat svůj názor na věc?

Paralelně s tímto příběhem sledujeme dva vojáky americké armády, dlouholeté kamarády a bývalé spolužáky, kteří se právě uprostřed největší zimy vydávají na nebezpečnou akci hluboko do nehostinných afghánských hor. Komplikace nastanou už během úvodní fáze – a z dobrodružství se najednou stává krutý boj o život.

A pak se najednou ocitáme v pracovně jednoho amerického profesora, který si právě pozval na kobereček jistého velmi nadaného, ale zjevně poslední dobou úplně demotivovaného studenta. Todd kdysi jevil čilý zájem o politologii. Pak najednou přestal chodit na přednášky a během rozhovoru se profesorovi v podstatě vysmívá. Co způsobilo tento nečekaný obrat?

Snímek Hrdinové a zbabělci by se dal vnímat jako výzva k akci. Všechny tři dějové linie rozvíjejí variace na to samé téma, všechny velmi důrazně kladou naprosto zásadní otázky ohledně naší morální zodpovědnosti. Redford jako zkušený režisér přitom nezůstává u pohodlného, ale běžnému divákovi přece jen dosti vzdáleného příběhu vojáků, kteří za své přesvědčení jdou rovnou riskovat život. Naopak, přinejmenším skrze Toddův příběh vám málem nahlíží do obýváku – a ptá se, co přesně děláte vy, zatímco se tohle všechno děje. A co ještě se bude muset stát, abychom se zvedli z gauče… Pokud vám podobné konfrontace vadí, asi vám u tohoto filmu bude chvílemi trochu nepohodlně.

Na druhé straně, zas tak extrémně apelativně film v konečném důsledku nepůsobí. Nejspíš proto, že myšlenkově nepřináší nic moc nového. V tomto ohledu je jednoznačně nejslabší válečná linka, tady se divák dočká spíše jen průměrných scén, s přibývajícím časem navíc stále patetičtějších. Naproti tomu jiskřivé výměny názorů mezi naprosto skvělou Meryl Streep v roli reportérky a Tomem Cruisem (bohužel také spíš průměrným) v roli senátora skýtají lepší podívanou, stejně jako profesor (toho si zahrál přímo Robert Redford a role mu padla jako ušitá, to se musí nechat) se svým apatickým žákem.

Film drží nad vodou hvězdné obsazení a chvílemi opravdu živé konverzační přestřelky, takže se nudit nestihnete – skromná stopáž v kombinaci s rychle se střídajícími dějovými liniemi vás prostě nenechá odpadnout. Náročnější divák ovšem nejspíš sezná, že tomu přece jen trochu chybí hloubka…

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Hrdinové a zbabělci

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,9 %
Foto Film+

Režie Robert Redford

Scénář Matthew Michael Carnahan

Obsazení Robert Redford, Meryl Streep, Tom Cruise, Peter Berg, Michael Peña, Derek Luke, Tracy Dali

Délka 92 min.

Film+ neděle 19. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC