Film / seriál

Film matek

Mia Madre – italské drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Je těžké režírovat filmový brak, ale mnohem těžší je režírovat sebe sama a svou vlastní rodinu. Své o tom ví Margherita, jejíž kariéra stagnuje a zároveň jí umírá matka. V černohumorném komorním dramatu exceluje jako excentrická filmová hvězda John Turturro.

Režisér Nanni Moretti se tématu smrti nikdy nebránil. Známý je jeho snímek Synův pokoj (2001), který vypráví o nečekané smrti milovaného dospívajícího syna. A k zármutku v rodině se vrací znovu, tentokrát však smrt není nepředvídatelná: nyní umírá nemocná matka hlavní hrdinky Margherity. 

Lidskost na prvním místě

Margherita (Margherita Buy) je rázná, poměrně kritická režisérka, která se nebojí hlasitě ozvat, dokonce se i hádat s ostatními na place. Nikoho příliš nechválí, takže nepatří k filmařům, na které by ostatní měli pět ódy. Dostává se tak na rozcestí, kdy si uvědomuje, že žádný velký kariérní průlom ji už nečeká. A to je také dost vidět při natáčení posledního filmu, který je prostě nemastný neslaný. 

Takový je však jen film ve filmu. Samotný snímek Mia madre rozhodně nabízí mnoho chutí, mezi nimi i vynikající chuť humoru. Především John Turturro se stará o vaše bránice karikaturní postavou hollywoodského herce, který vidí jen sebe, nesnáší, když mu dávají pokyny (pro herce trochu prekérní situace), a chlubí se svou domnělou spoluprací s Kubrickem („Stanley byl do mě blázen!“). Výborná je scéna, kdy se on a Margherita hádají přímo na place.

Film a svět kolem je však jen polovinou této tragikomedie. Druhým velkým tématem je smrt v rodině i rodina sama. Margherita rozhodně nemá ideální vztahy se svým mužem ani dcerou. A také si mají dost co ujasňovat s matkou, která už leží na smrtelné posteli, což dost věcí urychlí. Sice dokáže organizovat celý štáb a řvát na place, ale stejnou energii v soukromí postrádá. A tak si musí pořádně nastudovat roli matky i dcery, aby svůj intimní, rodinný film zvládla dotočit dřív, než bude pozdě a její matka zemře. 

Znáte-li Morettiho filmy, pak nebudeme spoilovat, když prozradíme, že téměř vždy končí pozitivně. Výjimkou není ani Mia madre. Ne, že by se Margheritina matka zázračně uzdravila a neukápla vám slzička, ale shakespearovská tragédie se nekoná. Moretti natočil další film, v němž s lehkostí a přirozeností spojuje absurdní, vtipné i všednodenní a tíživé situace. I proto si film v Cannes vysloužil osmiminutové ovace.     

Zajímavost

Režisér Moretti se inspiroval vlastní zkušeností, když mu umírala matka a on byl v zápřahu na natáčení. Některé dialogy jsou proto naprosto autentické.

Mia madre

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Ricky Tognazzi

Scénář Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Valia Santella

Obsazení Bianca Guaccero, Marco Cocci, Francesco Venditti, Primo Reggiani, Marco Iermanò, Giovanni Esposito, Stella Egitto

Délka 103 min.

Rok 2010

Film Europe HD čtvrtek 28. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC