Film / seriál

Rodiče musí být šílení

Toni Erdmann – komediální drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Cenami ověnčené komediální drama vypráví příběh zestárlého učitele Winfrieda, který se rozhodne zachránit svou workoholickou dceru před úplným citovým vyhořením.

Německé režisérce, scenáristce a producentce Maren Ade se zřejmě podaří vše, na co sáhne. Důkazem budiž její třetí celovečerní film Toni Erdmann. V letech 2016 a 2017 byl tento snímek nominován snad na všechny myslitelné filmové ceny a dost z nich také posbíral. Čím je Toni tak výjimečný?

Vztahy mezi otci a dcerami bývají komplikované a nejednou se staly námětem filmové komedie i dramatu. Ade také zpracovává toto téma, ovšem zcela neotřele. Winfried (Peter Simonischek) je osamělý starší rozvedený muž, který má rád trochu dětinskou zábavu. Jeho dcera Ines (Sandra Hüller) je jeho pravým opakem (alespoň zdánlivě). Patří k ambiciózním třicátnicím, které řeší hlavně svou kariéru a osobní život nechávají tak nějak ležet ladem. Vyjma občasných milostných avantýr se v jejím životě nic vzrušujícího neděje. A to se její otec rozhodne změnit za pomoci podivného, z počátku až odpudivého, alterega Toniho Erdmanna. Přijede za svou dcerou do Bukurešti, kde zrovna řeší nějaký zásadní kontrakt, a v podstatě jí obrátí život vzhůru nohama.  

Šílenosti jsou atraktivní

Ade vše pojala velkoryse, abyste si mohli tento bizarní příběh otce a dcery vychutnat plnými doušky. Během 162 minut uvidíte nejen postupnou proměnu Ines ze suchopárné byznysmenky v kostýmku na vtipnou a energickou mladou ženu, ale také jak postupně ožívá její vztah s otcem. Jsou si mnohem podobnější, než si kdy byla ochotna přiznat. I když ve chvíli, kdy ji k sobě připoutal policejními želízky, k nimž ztratil klíč, a museli trávit celý den bok po boku, by Ines nic takového rozhodně neřekla. 

Tento film není zábavný jen díky bizarním situacím, do nichž Winfried alias Toni svou dceru staví. A ruku na srdce, takového otce by zpočátku chtěla odstřelit každá dcera. Ade si prostě opět vybrala skvělé herce, kteří ve svých rolích excelují. Co na tom, že jde o německý film s hereckým obsazením, které našinci nic neřekne. Co na tom, že se děj odehrává v Bukurešti, a ne třeba v New Yorku. Atraktivita tohoto snímku není ve hvězdném pozlátku, ale v upřímnosti a opravdovosti. A tak vám skoro tříhodinová podívaná uběhne jako nic.

Zajímavost

Winfried Conradi a jeho otravný humor je zčásti napsán podle otce Maren Ade, který si rád nasazoval falešné zuby jako vtip, a zčásti podle komika Andyho Kaufmana.

Toni Erdmann

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,3 %
Foto Film Europe

Režie Maren Ade

Scénář Maren Ade

Obsazení Sandra Hüller, Peter Simonischek, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell

Délka 162 min.

Rok 2016

Film Europe HD úterý 26. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC