Film / seriál

Durhamští Býci

Durhamští Býci
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Baseball patřil a stále patří k nejpopulárnějším americkým sportům. A tak není divu, že vzbuzuje vášně na tribunách i na filmovém plátně.

To se tak jednu sezónu sejdou dvě hráčské hvězdy, zadák Durhamských býků „Crash“ Davis (Kevin Costner) a nadhazovač „Nuke“ LaLoosh (Tim Robbins), a hned je o zábavu postaráno. Pánové jsou velcí rivalové, jenže jejich vzájemná soutěživost má mnohem větší přesah. Právě oni dva jsou v hledáčku neodolatelné a smyslné Annie Savoy (Susan Sarandon). Ta si každý rok vybere jednoho hráče ze svého oblíbeného týmu, aby mu pak jako odměnu za úspěšnou sezónu věnovala víc než jen zářivý úsměv z tribuny... Výborné sportovní drama je plné napětí, vášně, ale ne vždy fair play.

Baseballový „prales“

Veškeré dění ve filmu bychom mohli jednoduše shrnout do tří bodů: a) kdo opravdu miluje koho, b) kdo komu může opravdu věřit a c) zda odpovědi na body a) a b) zahrnují pořád ty stejné lidi. Nebudeme se teď pouštět do přísné logiky, platí-li a, potom platí... Durhamští Býci jsou totiž především vyváženou kombinací romantiky a sportovní atmosféry. Hlavní zásluhu na tom má režisér a scenárista Ron Shelton, který strávil nějaký čas v nižší baseballové lize, takže velmi dobře ví, o čem má tento film být. Je tu spousta naprosto přesných scén, jež ukazují, jak se s hráči v nižších ligách zachází a jak jednoduše může skončit i poměrně slibně rozjetá kariéra.

Fantastická Susan

I když je Shelton výborný autor, bez hlavní herecké trojice by Býci rozhodně nebyli tak dobří. Kevin Costner jako Crash, stárnoucí chytač a veterán nižší ligy, a Tim Robbins jako výbušný Nuke, který to na hřišti vážně umí, jen mu nesmí povolit nervy, vytváří výborné protipóly. Sice spolu téměř nevydrží v jedné místnosti (což je paradox při tom, kolik času spolu musí trávit), ale zároveň si pomáhají dostat se na vrchol.

Ovšem tou největší hvězdou Býků je jednoznačně Susan Sarandon. Snad žádná jiná herečka by postavě Annie, která vždy slíbí své srdce i tělo jednomu hráči na sezónu, nedokázala vdechnout život. Všechny jiné dámy by působily lacině, ale Sarandon dokázala z Annie udělat ženu, která prostě jen miluje baseball, jeho hráče a chce pomoci svému oblíbenému týmu k co nejlepší sezóně. O to se ostatně snaží trenéři, lékaři, maséři, prostě všichni, jenom Annie má holt kapánek jiné metody.

Někdy vyhraješ. Někdy prohraješ. A někdy prší. (baseballové přísloví)

Durhamští Býci jsou svým způsobem filmovým klenotem. Dozvíte se v nich poměrně dost o baseballu, a ještě něco víc také o lásce. Je to jen film, nereálná romantická fantazie a v opravdovém světě by se takový milostný trojúhelník okamžitě rozbil na milion kousků, ale to vůbec nevadí. My chceme přeci věřit na lásku a vítězství, byť jsou sebevíc nereálné.

Durhamští Býci

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,8 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Ron Shelton

Scénář Ron Shelton

Obsazení Kevin Costner, Susan Sarandon, Tim Robbins, Trey Wilson, Robert Wuhl, William O'Leary, George Buck

Délka 108 min.

Rok 1988

AMC pondělí 3. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC