Film / seriál

Dvě tváře politiky

Ať žije svoboda – italské komediální drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Komedie na motivy úspěšného románu Prázdný trůn. Enrico Olivieri jako předseda nejsilnější strany, jejíž preference před volbami strmě padají, náhle zmizí. Jeho spolupracovníci přijdou s ďábelským plánem. Podstrčí veřejnosti jeho bratra-dvojče, laskavého filozofa s bipolární poruchou.

Enrico (Toni Servillo), vůdce hlavní opoziční politické strany, těsně před volbami prchá do Paříže po četných protestech veřejnosti proti jeho politice. Jak sám prohlašuje, chce vědět „co si ti pitomci bez něho počnou“. Pro zbytek strany by odhalení jeho zmizení znamenalo katastrofu, proto jeho asistent a jeho žena rozhodnou vzít do hry jako náhradu jeho dvojče (rovněž ho hraje Toni Servillo).

Excentrický filozof nedávno opustil psychiatrickou kliniku a je na míle vzdálený svým jednáním a uvažováním svému bratrovi. Navíc díky svým nekonvenčním nápadům nastartuje bratrovi-sobě zářnou politickou kariéru. To je v kostce děj zábavného italského filmu, který však není žádnou bláznivou komedií o záměně dvojčat.

Vy jste blázen!
Ano, říkají to.

Andòův film mimo jiné pojednává o otázce institucionální nejistoty i soupeření, které je pro současnou společnost tak typické, s lehkostí a inteligencí, aniž by opomenul možná trochu cynické úvahy o roli moci a individuální touhy. Mimořádný herecký výkon samozřejmě podává Toni Servillo, jemuž se dokonale daří charakterizovat duální psychologii obou bratrů, kteří se od sebe snad už víc lišit nemohou. Přitom dokáže do všeho vnést humor i komické gagy tak, aniž by vše působilo lacině. Pro našince je mnoho jeho italských hereckých kolegů zcela neznámých, ale také oni dokazují, že jsou velmi dobří hráči. 

A jakmile se ocitneme v Itálii, konkrétně v Římě, musíme vzpomenout také kameru, konkrétně v tomto případě kameramana Maurizia Calvesiho, který dává vyniknout všem exteriérům a interiérům, ale hlavně v detailech výborně zachycuje obrazem jinakost obou bratrů. Největší podíl na vzniku filmu má však sám Andò, který je zároveň autorem knižní předlohy i scénáře. Byť vypráví o fiktivní politické koalici fiktivní italské levice, dle samotných Italů tnul do živého velmi přesně. Skoro se zdá, že nám režisér chce namluvit, že jen bláznivý filozof dokáže šokovat a v politice jednat bez předsudků a vedlejších zájmů.   

Ať žije svoboda

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Roberto Andò

Scénář Roberto Andò, Angelo Pasquini

Obsazení Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Valeria Bruni Tedeschi, Anna Bonaiuto, Michela Cescon, Gianrico Tedeschi, Judith Davis, Brice Fournier, Andrea Renzi, Massimo De Francovich, Antonio Gerardi, Alessandro Averone, Guillaume Faure, Veronika Varga

Délka 93 min.

Film Europe HD čtvrtek 30. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC