Film / seriál

Astro Boy: Obrázky, co dobyly svět

Astro Boy
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Japonská manga je neodmyslitelnou součástí západní popkultury. Komiksový styl přitom vznikl pod americkým vlivem a v hollywoodských studiích je dnes dále rozvíjen.

V zemi vycházejícího slunce není komiks zábavou jen pro děti a mladé muže, mangu čtou všechny věkové skupiny a obě pohlaví. Zatímco americké graphic novels vypráví hlavně fantazijní příběhy superhrdinů, japonská manga obsáhne snad všechny myslitelné žánry včetně komedie nebo hororu, romantiky i tvrdého porna. 
 
Manga si od padesátých let v zemi svého vzniku získala takovou oblíbenost, že dnes tvoří téměř polovinu v Japonsku vydávaných knižních a časopisových titulů, je tedy ze všech literárních žánrů nejpopulárnější. V zemi existují dokonce manga kavárny, kde lidé usrkávají kávu a čtou komiksy klidně i celou noc. 
 

Manga je všude

Předchůdci soudobé mangy začali vycházet v sedmdesátých letech devatenáctého století, a to černobíle na stránkách, které se čtou zprava doleva. Moderní forma žánru se však ustálila až těsně po druhé světové válce. Ovlivnily ji komiksové sešity, které četli američtí vojáci rozmístění na ostrovech, stejně jako americké animované filmy.
 
Na americký trh vstoupila manga ve větším měřítku až v osmdesátých letech, a to jako překlady japonských originálů určené zarytým komiksovým fanouškům. Do dnešní doby ovšem manga za velkou louží zdomácněla natolik, že v Americe funguje i několik uměleckých studií, která se na žánr specializují. Estetikou mangy se však kreslíři v Americe, Číně nebo Jižní Koreji inspirují už delší dobu, stejně jako jejich evropští, především francouzští kolegové. Fenoménu manga se neubránil ani Hollywood, jistě také díky celosvětovému úspěchu japonského animáku Princezna Mononoke z roku 1997 a seriálu pro dívky Sailor Moon z první poloviny devadesátých let. 

Astro Boy

Film / seriál
Hodnocení FDB 68.2 %
Foto FilmBox

Režie David Bowers, Jakob Hjort Jensen, Kim Ooi

Délka 94 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC