Sport

Vyšilující trenéři – Přehánějí to, nebo mají na své excesy nárok?

Premier League – novinky z prestižní fotbalové soutěžě
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na skylink Live TV Sledovat

Nikde na světě není ve fotbalové soutěži tolik peněz, jako v anglické Premier League. Současně není na aktéry žádné jiné ligy vyvíjen tak brutální tlak. Někteří ho unesou, jiní, natlakovaní jako Papinův hrnec, upustí páru nepatřičným způsobem. Máme je odsuzovat, nebo pro ně mít pochopení?

Pozlátko a elegance, ale občas manýry 4. cenové skupiny. Můžete si stokrát říkat, že jste vzorem pro mládež a dívají se na vás stovky milionů lidí po celém světě, ale stejně ve vás občas bouchnou saze. Lodivod Liverpoolu Jürgen Klopp nedávno při šlágru proti Manchesteru City v situaci, kdy jeho tým vedl, neunesl neodpískání faulu na Mohameda Salaha a zakřičel na pomezního rozhodčího z bezprostřední blízkosti způsobem, po kterém nebožák možná skončil na ORL. Klopp dostal červenou kartu a následně ještě pokutu 30 000 liber. Německý manažer po zápase přiznal, že na své chování není pyšný, ale že už prostě nemohl snášet, co se na trávníku děje.

Manažeři v anglické Premier League jsou taky jen lidé, ale některé jejich výstřelky prostě nejde tolerovat. Za své chování ale můžou být disciplinární komisí popotahováni a taky se tak nezřídka děje. Řada excesů je čistě odrazem výbušné povahy daného kouče, ale někdy se jedná o součást psychologických her a hrátek, jimiž protřelý manažer stáčí pozornost médií a dozorujících orgánů na sebe, zatímco jeho svěřenci můžou vesele pokračovat v útoku na titul. Portugalec José Mourinho dovedl tuto dovednost téměř k dokonalosti, ale má i několik talentovaných následovníků.
 
Někteří manažeři jsou tak temperamentní, že se jedna kamera soustředí po celý zápas pouze na ně. Dělá to třeba Tottenham Hotspur, který ze záběrů na svého italského stratéga Antonia Conteho pokaždé sestříhá asi dvouminutové video, které pak pod názvem Conte Cam s velkým úspěchem umisťuje na sociální sítě. Nejsou to tak zdaleka jen fotbalisté, kteří dneska svými kousky baví publikum. Dneska se po trenérech chce už daleko víc, než jen naučit tým bránit standardní situace nebo vyrážet do rychlého protiútoku. V seriálech Všechno nebo nic jsme se v posledních letech dostali k manažerům Tottenham a Arsenalu neskutečně blízko. Díky přenosům Canal+ Sport budete mít podobný komfort.

Premier League

Sport
Foto Getty Images

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC