Sport

Severolondýnské derby aneb když jde o víc než jen o body

Premier League – North London Derby – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na skylink Live TV Sledovat

Skuteční znalci anglického fotbalu se od jedinců, kteří toliko blufují, odliší třeba znalostí některých důležitých zkratek. TAA je třeba liverpoolský Trent Alexander-Arnold a JWP pak báječný exekutor southamptonských standardek James Ward-Prowse. No a víte, co je NLD? Nejde ani o léčebnu dlouhodobě nemocných ani o psychotropní látku.

Do zkratky NLD se vtěsná zhruba 90minutová událost, žaludeční neuróza pro několik stovek tisíc obyvatel severního Londýna a fotbalový zážitek pro všechny emočně nezúčastněné. NLD, North London Derby, je duel mezi Tottenhamem Hotspur a Arsenalem FC o korunu krále severního Londýna. Když vyhrají Kohouti, sever britské metropole prý zbělá, úspěch Kanonýrů zbarví tutéž část města do ruda.  

Když se losuje nový ročník Premier League, fandy Gunners a Spurs ani tolik nezajímá, proti komu nový ročník slavné soutěže začnou, jako v první řadě to, kdy si to rozdají se svým arcirivalem nebo spíš úhlavním nepřítelem. Asi se spíš podaří najít společnou řeč mezi Izraelci a Palestinci, než by se sblížily tábory Arsenalu a Tottenhamu. Jestliže o to první se někdo průběžně alespoň snaží, o to druhé se nikdo ani nepokouší.

Bývaly doby, kdy bylo pro fanoušky Arsenalu v okolí stadionu Tottenhamu tuze nebezpečno a naopak to platilo též. I dnes je k doprovodu příznivců obou klubů ke svatostánku soupeře zapotřebí většího než malého množství policistů, ale i vzhledem k tomu, že je Londýn prošpikován stovkami průmyslových kamer, opravdu zlovolné úmysly si už největší rváči nechávají ujít.

Vzájemné pošťuchování a špičkování hlavně na sociálních sítích ale vesele pokračuje dál a je to dobře. Gunners dlouhá léta slavili St. Totteringham's Day, což byl okamžik, kdy se stalo matematicky nemožným, aby Tottenham v ligové tabulce přeskočil Arsenal. Ovšem od sezóny 2016/2017 jsou to naopak Gunners, kteří svého nenáviděného soupeře najdou v konečné tabulce pokaždé nad sebou.  

Jak tomu bude tentokrát napoví první NLD hrané v sobotu 1. října od 13:30 na Emirates, tedy mateřském stadionu Arsenalu. Oběma severolondýnským celkům se úvod ročníku vydařil, ale případný jednoznačný výsledek pro ten či onen tým by sezóně dal najednou jinou dynamiku. Výsledek North London Derby má mnohem větší dopad než jen 3 body do tabulky pro vítěze duelu. Příznivcům poraženého tábora se pak výsledek dlouhé týdny připomíná na pracovišti, u kadeřníka, v obchodě, ale třeba i doma, což bývá obzvlášť kruté.

CANAL+ Sport nabídne letošní první NLD 1. října v přímém přenosu, včetně zápasového studia Match Time, které startuje ve 13 hodin. Slíbit můžeme nejen datovou analýzu a detailní rozbor, ale v tomto případě i slušnou dávku emocí. Severolondýnské derby totiž budí vášně i v našem týmu! :-) 

Premier League

Sport
Foto GETTY IMAGES

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC