Sport

Romantické mimořádnosti letošní Formule 1

Velká cena Toskánska – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Klišé „všechno zlé je pro něco dobré“ je asi nejlépe reprezentované letošní sezonou seriálu vozů formule 1. Ještě během jara to občas vypadalo, že se letos neodjede jediná velká cena, místo toho se nám v improvizovaném a postupně budovaném náhradním kalendáři objevuje jeden klenot za druhým.

Ještě v nedávné minulosti měla Formule 1 letos na programu 22 Velkých cen. Včetně novinek ve vietnamské Hanoji nebo návratu do holandského Zandvoortu. V březnu se ale vše začalo hroutit jako domeček z karet a sportovní svět byl zcela paralyzován.

Jedním z životních principů Mistrovství světa Formule 1 je ale pořádat závody. A pořádat závody nějakou dobu bez diváků je pořád lepší než nepořádat závody žádné. Nakonec je logika věci celkem jednoduchá: je lepší uskutečnit závod F1 bez fanouška na tribuně samotného okruhu, ale mít alespoň diváka u televize (a potenciálně čtenáře tohoto textu) sledujícího programy Sport 1 a Sport 2 HD, které přenosy Formule 1 s železnou pravidelností zprostředkovávají. A podle nově uzavřené smlouvy tak budou činit přinejmenším do roku 2023.

Mistrovství improvizace

A tak šéfové Formule 1 začali vymýšlet způsob, jak alespoň pro televizní diváky zprostředkovat závody ze zemí, odkud to bude alespoň trochu možné. Co na první pohled vypadalo jako nesplnitelný úkol, se ukázalo jako mistrovská improvizace, která do výjimečného kalendáře sezony 2020 přináší zcela výjimečné závodní tratě a mimořádné prvky. 

Jsou jimi například pořádání Velké ceny na stejném okruhu dva víkendy po sobě pod jiným názvem. Stalo se tak na rakouském Red Bull Ringu a britském Silverstoneu. A nezapomínejme, jedná se o známé okruhy moderní Formule 1. V době, kdy Formule 1 nemůže odcestovat například do Ameriky, se o pozornost hlásí romantická tradiční místa ze staré dobré Evropy. Díky tomu seriál poprvé v historii zavítá na portugalský okruh Algarve v Portimãu. Poprvé od roku 2006 se vrátí také na mrazivě ikonickou Imolu, kde v roce 1994 během nejčernějšího víkendu v historii Formule 1 zahynuli Rakušan Roland Ratzenberger a zbožňovaný Ayrton Senna. Závod ale neponese romantický název Velká cena San Marina, nýbrž Velká cena Emilia Romagna, podle severoitalského regionu, kde se okruh Imola nachází. Málo se možná ví, že v nedalekém San Marinu, malém jihoevropském státu ze všech stran obklopeném Itálií, okruh Imola ve skutečnosti neleží. 

Velká sláva pro Ferrari

V improvizované podívané letošní sezony Formule 1 se vrátí také historicky fenomenální Nürburgring pod německým pohořím Eifel, podle kterého se bude závod také jmenovat. Těšit se mohou diváci také na turecký Istanbul Park, který byl svou technickou konfigurací při pořádání závodů v letech 2005–2011 u závodníků i diváků velmi populární.

Veškeré tyto klenoty ale přeci jen může jeden překonat. Tým Ferrari, který jako jediný zaznamenal účast v každém ročníku sedmdesátileté historie šampionátu, měl v plánu absolvovat letos svůj 1000. start. Domácí velká cena na Monze přitom vychází „jen jako 999.“ závod. A tak pořadatelé dali hlavy dohromady a vytvořili prostor pro uspořádání jubilejního 1000. závodu jen týden po Monze. Konkrétně na okruhu Mugello v toskánské střední Itálii. Velké oslavy se tak budou konat pod oficiálním názvem „Velké cena Toskánska – 1000. závod Ferrari“.


Velká cena Toskánska: 1000. závod Ferrari

Velká cena uspořádaná za účelem oslav 1000. startu Ferrari ve Formuli 1 v improvizovaném kalendáři 2020. 

Velká cena Formule 1 se na okruhu nikdy nejela, byť se na něm v letech 1999 až 2012 oficiálně testovalo. 

Nejrychlejší okruh projel Brazilec Rubens Barrichello v čase 1:18,704, když v roce 2004 testoval formuli Ferrari F2004.

Očekává se, že moderní vozy F1 rekord výrazně překonají.

Velká cena Toskánska

Sport
Foto Sport 1
Sport 2 HD neděle 13. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC