Sport

Překvapivá zjištění letošní sezóny NHL

NHL 2021 – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 na skylink Live TV Sledovat

Chcete-li vyhrát Stanley Cup, musíte něčím překvapit. Co byly letošní překvapivé strategické tahy, které semifinalisty vynesly až do závěrečných bojů?

Každý z vrcholových týmů NHL se každoročně snaží přijít se systémem, který povede k celkovému vítězství. Nejúspěšnější týmy letošního ročníku ale kupodivu neopakovaly „staré dobré“ kopírování systémů minulých vítězů a snažily se přijít s vlastními řešeními. 

Přehlížené čtvrté lajny? To už neplatí

Všichni hokejoví fanoušci si pamatují železné pravidlo, kdy do čtvrté lajny trenéři stavěli sekerníky, kteří netvořili hru, ale naopak soupeři hokej znechucovali. Léta neměnným pravidlem zůstával fakt, že když potřeboval trenér zrychlit tempo zápasu, čtvrtou lajnu nechal sedět. Ty doby jsou ale pryč a letošní semifinále je toho živým důkazem. Vegas, Islanders i Tampa dokázali, že právě hra na plné čtyři lajny může být klíčem k úspěchu. To se povedlo například kouči Montrealu, který se mohl spoléhat na výkony Erica Staala s Joelem Armiou a Coreym Perrym.

Mladé rakety propadly

Sázka na mladé talentované hráče, kteří měli být jedním ze základních kamenů pro zisk Stanleyova poháru, letos také všem nevyšla. Do semifinálových bojů v play-off se se svými týmy nepropracovala například nejproduktivnější dvojka ze základní části – Connor McDavid (24) a Leon Draisaitl (25). Oba skvělí forwardi olejářů z Edmontonu si balili hokejky už po prvním kole vyřazovacích bojů. Na letní dovolenou se brzy za nimi vydali i skvělý snajper sezóny Auston Matthews (23) s kamarádem Mitchem Marnerem (24). 

Staré pušky týmy podržely

Paradoxně se tak v play-off objevila generace hráčů se šedivými vousy, kterým bylo přes pětatřicet, ale pro své týmy měli ve svém arzenále zcela jiné zbraně než rychlost a brilantní techniku na puku. V Bostonu třeba pocítili, jak moc jim v obraně chyběl Zdeno Chára (44), jelikož mladým bekům z Bruins evidentně k úspěšné organizaci obrany chyběly právě jeho zkušenosti.

Dobře to věděli naopak v New York Islanders, když do týmu angažovali osmatřicetiletého Andyho Greenea, který sice vedle Davida Pastrňáka vypadal jako jeho otec, ale týmu dal přesně tu „stařeckou“ rozvážnost a chladnou hlavu, kterou tým potřeboval. A aby byl výčet kmetů v letošním play-off ještě širší, připomeňme si, že stejnou důvěru ve „staré psy“ měli i manažeři z Montreal Canadiens. Ti dobře věděli, že vyřazovací část je úplně jiná disciplína, která si žádá velké zkušenosti a pevné nervy. Právě proto angažovali šestatřicetileté veterány Coreyho Perryho a Erica Staala.

A i v týmu, kterému hokejoví experti věřili snad nejvíce – Vegas Golden Knights – se na zkušenost s velkými zápasy sázelo. Jinak by mezi gólmany v nominaci nefiguroval šestatřicetiletý Marc-André Fleury.

Nenechte si ujít finálové boje play-off na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 HD.
Nova Sport 1 a 2 HD
 

Zajímavosti

Kirill Kaprizov je nejlepším nováčkem a to s celkovým skóre 51 bodů

Alex Nedeljkovic je nejúspěšnějším gólmanem (s průměrem 1,9 gólu na zápas) 

Connor McDavid  je vítězem kanadského bodování základní části s celkovým počtem 105 (33+72) bodů

 Nejlepším střelcem je Auston Matthews se 41 góly

NHL 2021

Sport
Foto Getty Images
Nova Sport 1 a Nova Sport 2 středa 23. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC