Sport

Jede se Velká cena Brna!

Jede se Velká cena Brna!
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

Na začátku srpna se Brno stane znovu hlavním městem motorismu. Chystá se Velká cena České republiky v závodě silničních motocyklů.

Akce se letos koná ve dnech 4. – 6. srpna. Pořadatelé čekají na brněnském automotodromu až čtvrt milionu nadšenců, což dělá z této akce největší sportovní událost v Česku. Na okruhy vždy proudí davy diváků a nejinak tomu bude i v případě Masarykova okruhu, kam se chystají fanoušci tohoto adrenalinového sportu, a to nejen z domova, ale z celé Evropy.

Nejslavnější motoristický závod Velká cena Brna se jakožto mezinárodní závod uskutečnil v letech 1950 – 1964 čtrnáctkrát a jako součást mistrovství světa 1965 – 1982 osmnáctkrát. Po pětileté pauze se v roce 1987, kdy byl dostavěn současný okruh, mistrovství světa do Brna vrátilo a pořádá se (s jednou výjimkou v roce 1992) dodnes. Loňský finální závod poznamenal silný déšť, i přesto se divákům, kteří i přes nepřízeň počasí dorazili, naskytla atraktivní podívaná. V královské kubatuře si nakonec vítězství vybojoval britský závodník Cal Crutchlow, Čech Jakub Kornfeil závodící v Moto3 skončil šestý, o jedno místo níž než jeho dosavadní nejlepší výsledek (nejlepší umístění bylo zatím 5. místo v roce 2010). 

Letos se v Brně bude fandit největším hvězdám, jaké může MotoGP nabídnout. Legendární Valentino Rossi, Jorge Lorenzo nebo Marc Márquez, co jméno, to obrovský pojem. Mezi elitou nebudou chybět ani Češi. V nejsilnější kategorii se přestaví Karel Abraham a mezi jezdci Moto3 Jakub Kornfeil. Na zmodernizovaném Masarykově okruhu v historii nejčastěji kralovali Italové, konkrétně Max Biaggi a Valentino Rossi. Kdo má ale největší šanci v tomto ročníku?

Zatím poslední závod světového šampionátu MotoGP se jel v německém Sachsenringu, kde vyhrál Marc Márquez, jenž zde vítězí bez přerušení již od roku 2010. Ani letos nenašel přemožitele a nyní vede šampionát. Maverick Viñales, Andrea Dovizioso a Valentino Rossi jsou všichni v rozmezí deseti bodů za Márquezem, zatímco jeho týmový kolega Dani Pedrosa ztrácí 26 bodů. Rossi, který zatím dojel první jen v nizozemském Assenu, vedení svého soupeře okomentoval takto: „Márquez vede, protože v době, kdy měl největší potíže, ztratil méně bodů než my v těch nejtěžších chvílích. Takže byl velmi silný, vyhrál, když to potřeboval, ale když měl potíže, velmi dobře minimalizoval škody. Proto je v čele. Myslím, že všichni, kdo bojujeme o šampionát, jsme na stejné úrovni. Není tu žádný favorit. Nepřehlížel bych ani Pedrosu, není tak daleko.“ Fanoušci, kteří se nedostanou přímo na Masarykův okruh v Brně, však nemusí smutnit. Nova Sport 1 bude vysílat přímé přenosy, živě divákům zprostředkuje nejen páteční tréninky, ale samozřejmě i sobotní kvalifikace a nedělní závody. Navíc nedělní program uvidí fanoušci zároveň na stanici Nova Action. Kromě přímých přenosů se diváci mohou těšit i na studio. Reportéry budou Nikol Kudrnáčová a Jaromír Vlček, závody bude komentovat Václav Svoboda, zkušený odborník a sám bývalý závodník. V roli spolukomentátora se představí bývalý jezdec Lukáš Pešek.

Další závody MotoGP

13/08 Rakousko – Red Bull Ring – Spielberg
27/08 Velká Británie – Silverstone
10/09 San Marino a riviéra Rimini – Misano World Circuit Marco Simoncelli
24/09 Aragonie – MotorLand Aragón
15/10 Japonsko – Twin Ring Motegi
22/10 Austrálie – Phillip Island
29/10 Malajsie – Sepang International Circuit
12/11 Valencie – Comunitat Valenciana – Ricardo Tormo

Velká cena České republiky MotoGP

Sport
Foto profimedia.cz
Nova Sport 1 pátek 4. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC