Sport

F1 si plní americký sen

Velká cena Miami – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Formule 1 si získává Ameriku. A hlavně její fanoušky. Je to velká věc, protože dlouhá léta byly vztahy mezi Amerikou a F1 velmi chladné. Už příští rok se ale ve Spojených státech pojedou tři velké ceny! Pořadatelé totiž oznámili to, co se ještě nedávno zdálo jako nemožné: bude se závodit v samotném srdci legálního hazardu Las Vegas, největším městě státu Nevada na západním pobřeží. Ale už letos se bude konat velká cena na jiném ikonickém místě Ameriky: v Miami.

Osmý závod letošní rekordní sezony (co do počtu velkých cen) se koná ve floridském Miami. Dráha se line kolem Hard Rock Stadium v Miami Gardens, domově klubu NFL Miami Dolphins. Pořadatelé využitím Google Earth zkoušeli 36 různých konfigurací okruhu. V kombinaci s dalšími jinými lokalitami vyzkoušeli celkem 75 různých verzí okruhu, než zvolili tu finální, která má délku 5,41 kilometru a 19 zatáček. Ze střechy Hard Rock Stadium bude možné dohlédnout na každou zatáčku zvolené verze trati. Běžnému českému fanouškovi asi takový exkluzivní výhled nebude snadno dostupný, nicméně prostřednictvím přímých přenosů stanice Sport 1 a 2 HD může být u toho také.

Šampionát vozů Formule 1 se musel z Ameriky stáhnout po skandálním průběhu Velké ceny USA 2005, do které odstartovalo pouhých šest formulí v důsledku kontroverzí s pneumatikami. První závod F1 v Americe se jel na Floridě v Sebringu (1959) a pak na Riverside Raceway v Kalifornii o rok později. Následovala série dvaceti závodů na velmi populárním okruhu Watkins Glen na jihu největšího z jedenácti podlouhlých jezer Finger Lakes, dvě a půl hodiny jízdy od Niagarských vodopádů. Bohužel, „The Glen“ si vyžádal řadu obětí, tou nejznámější mezi nimi bude asi velmi charismatický François Cevert.

Pro sezonu 1976 byla naplánována druhá velká cena v USA: na ikonickém pobřeží Pacifiku, Long Beach, jednom z okresů Kalifornie v jižní části Los Angeles. Jelikož se nemohou jet dvě velké ceny pod stejným názvem, tahle nesla jméno „United States Grand Prix West“. 

Závod byl z Watkins Glen přesunut do Las Vegas (byť pouze na léta 1981 a 1982). Na rozsáhlé parkoviště luxusního hotelu Caesars Palace. Ano, je to v těsné blízkosti lokality, kde se od příštího roku bude jezdit obnovená, daleko zářivější velká cena v Las Vegas. 

V roce 1982 se tak na území USA jely tři velké ceny: v Long Beach, Las Vegas a také Detroitu – paradoxně, aniž by jediná nesla oficiální název GP USA. Tehdejší hlavní šéf Formule 1 Bernie Ecclestone ale vztah s americkým publikem nenašel a po zoufalém pokusu uspořádat závod v Arizoně, konkrétně v hlavním městě Phoenixu, z Ameriky odešel.

Po zmíněném „trapasu“ v Indianapolisu si ale F1 zase začala hledat cestu zpět. Klidné a nesmělé obnovení vztahu v roce 2012 přineslo dnes už populární závod v texaském Austinu. K němu letos přibude Miami a příští rok se přidá Las Vegas. Formule 1 si plní svůj americký sen, který můžete sledovat na programech Sport 1 a Sport 2 HD.

57 kol čeká na jezdce na okruhu Miami Grand Prix F1

Na okruhu Miami Grand Prix F1 budou muset jezdci ujet celkem 
308,37 km

Velká cena Miami

Sport
Foto Getty Images, Freepik
Sport 2 HD neděle 8. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC