Sport

Emoce, nebo informace? Divák chce obojí!

Premier League – přímé přenosy
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na skylink Live TV Sledovat

Co obnáší kvalitní komentář anglické Premier League? Máte nejraději, když o komentátorovi, stejně jako o rozhodčím zápasu, v podstatě ani nevíte, nebo dáváte přednost silné osobnosti, která utkání dává řadu procent navíc?

Když člověk pročítá reakce diváků z řad fotbalových fanoušků na odkomentované zápasy, tak pochopí, že všem se zavděčit opravdu nelze. Zpětnou vazbu „dávejte do toho víc emocí“ střídá mail s nadpisem: „Neprožívejte to tak!“ Prosbu divačky, která touží v přenosu slyšet silné příběhy z rodinné historie hráčů neutralizuje přání, aby zajímavá akce nebyla story o zesnulém trávníkáři jakkoli rušena. No a třeba proti apelu náctiletého výtečného angličtináře, který touží po výslovnostech rodilých mluvčích, stojí petice kolektivu školní jídelny, která volá po počešťování všech těch Grealishů, Jesusů a podobných cizáků. Jak z toho ven? 

Fotbal se za posledních 30 let neskutečně změnil, a to nejen co do sportu samotného, ale taky z pohledu diváků a televizních komentátorů. V 80. a ještě 90. letech měli novináři obrovskou informační převahu. Seděli na truhlici s pokladem jménem informace a statistiky, jimiž diváci prostě nedisponovali. V roce 2022 už tenhle monopol absolutně neplatí. Kdokoli si může najít údaj o tom, jaké číslo bot má asistent kouče Liverpoolu a že nejlepší střelec Bournemouthu propadl na základce z biologie. 

Oslnit informací je tak najednou velmi složité až téměř nemožné. Vynikající komentátor ale holé informaci dá kontext, a hlavně má dar či zkušenost vypustit ji v okamžiku, kdy divákovi údaj nevyletí druhým uchem okamžitě ven. Načasovat krátké vyprávění přitom není vůbec snadné a často se stane, že než stihnete dokončit výtečný příběh, peláší vám někdo sám na branku a už se k pointě nikdy nedostanete. 

Vynikající fotbalový průvodce v sobě taky dokáže potlačit jisté „jájinkovství“ a touhu ukázat lidem, co všechno o týmech na obrazovce ví a dokázal si před vysíláním zjistit a nastudovat. Mimochodem, píšete nám, zda bychom nemohli zápasy Premier League v jedné stopě vysílat s původním anglickým komentářem. Smlouva s anglickou soutěží nám to bohužel zakazuje.

CANAL+ Sport má dva hlavní komentátory, Čecha Jaromíra Bosáka a Slováka Matúše Lukáče. Oba jsou z úplně jiného těsta a oba jsou přitom výborní. Za jedno kolo Premier League sestávající z 10 utkání si mezi sebou rozdělí většinou polovinu zápasů. Je to pořádný zápřah, protože i když nejlepší a nejdražší fotbalovou ligu světa průběžně sledujete z hodně velké blízkosti, příprava na jeden zápas zabere řadu hodin, nemluvě o schopnosti se posléze na výkon psychicky zkoncentrovat. 

Standardem naší televizní stanice je komentovat zápasy PL sólově, na jeden hlas. Uměli byste si ale představit dvojici komentátorů či kombinaci komentátor – spolukomentátor? Pokud ano, mělo by to být vždy duo Čech-Čech, resp. Slovák-Slovák, nebo si umíte představit i česko-slovenskou dvojici? Napište nám, jsme zvědaví na vaše názory!  

Premier League

Sport
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC