Sport

Co může fotbalový reportér vyčíst z rozsvíceného okna?!?

Premier League – sport
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport na skylink Live TV Sledovat

Může zaseklý fax ovlivnit průběh a výsledky Premier League? No to si pište! V anglické nejvyšší soutěži vrcholí letní přestupové období a je to velmi podobné drama, jaké se odehrává na trávníku.

První září není jen den, který působí žaludeční neurózu školákům a školačkám, ale rovněž okamžik, kterým letos v Premier League končí letní přestupové období. Kdo chce pak hráče prodat či koupit, musí počkat až do ledna. Poslední hodiny, kdy se letní „transfer window“ zavírá, přitom patří k tomu nejzábavnějšímu, co špičkový anglický fotbal nabízí. 

Jasně, fanoušci jsou primárně nejraději v hledišti na zápase, případně sledují hypnotizováni fotbalová klání u televizní obrazovky, ale sledování přestupových spekulací, šeptand, náznaků a dotažených trejdů je podívaná, kterou lidé kolem ostrovních fotbalových médií dotáhli k dokonalosti. Přímé televizní přenosy a online zpravodajství během tzv. Deadline Day, dne, kdy se přestupové okno zavírá, mívají rekordní čísla. 

U sídel či tréninkových center podupávají reportéři, kteří sice mají naprosté minimum informací, ale z jednoho rozsvíceného okna v kanceláři sportovního ředitele dokážou vydedukovat, že ten či onen klub ještě „po někom jde“. Armáda reportérů pak sleduje nádražní a letištní haly, kdy přítomnost dobře zamaskovaného hráčského agenta dokáže uvolnit lavinu spekulací. I snímek ovesné kaše na Instagramu se bere jako zajímavé vodítko, že dotyčný má potenciálně blízko přestupu do Anglie. Když mu navíc kaši zalajkuje jeho spoluhráč z reprezentace, který už v Premier League nastupuje, jako by už byla ruka v rukávě. 

I když se o půlnoci přestupové okno skutečně „zabouchne“, ještě řadu hodin žije naděje fanoušků, že se toužebně očekávaný přestup nakonec podařilo dotáhnout. V minulých letech několik klubů, hráčů a manažerů zažilo infarktové situace, jestli fax s registrací odešel před půlnocí a dorazil na správné místo. Mimochodem od užívání faxů se už mezitím upustilo. U Premier League se po odchodu Spojeného království z Evropské unie navíc znovu vrátil „filtr“ v podobě potřebného pracovního povolení londýnského ministerstva vnitra, což u mladých talentů představuje dodatečnou překážku. 

Premier League letos kopíruje evropský trend a přestupové období končí o půlnoci z 1. na 2. září, ale nebylo tomu tak vždy. Řada manažerů ale v posledních letech tlačila na to, aby transfery skončily dřív, než sezóna odstartuje. Měli pocit, že příchody a odchody v probíhajícím ročníku destabilizují kabinu a něco na tom určitě bude. V Anglii se letos nejvíc „rozšoupli“ v Nottinghamu, kde řecký majitel Evangelos Marinakis zakoupil trenéru Stevu Cooperovi 16 (!) posil, což navíc nemusí být konečné číslo. Nás by samozřejmě potěšilo, kdyby se v Premier League na poslední chvíli rozrostly řady českých a slovenských fotbalistů, ale zatím to v tomto směru moc nadějně nevypadá.  

Premier League

Sport
Foto Profimedia.cz

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC