Pro děti

7T: Hej hou, trpaslíci jdou

7T
Skylink Live TV

Sledujte na Disney Channel na skylink Live TV Sledovat

Trpaslíky potkáme v tradičních pohádkách i nejnovějších hollywoodských trhácích. Odkud se vlastně vzali?

Ve všeobecném povědomí je trpaslík veselý chlápek malého vzrůstu s velkým plnovousem, který žije v hoře, ze které dobývá železnou rudu. Je chytrý, až mazaný, a často mívá velkou slabost pro zlato a hromadění pokladů. Zajímavé přitom je, že se téměř nesetkáváme s trpaslicemi.
Současná populární kultura tuto postavu převzala ze středoevropských pohádek, jak je sepsali bratři Grimmové. Jejich původ sahá ale až ke starým germánům, přičemž původní trpaslíci nebyli právě sympaťáci. Zatímco v novějších pohádkách a fantasy literatuře jsou jen rasou podobnou lidem, v germánských ságách se jedná o nadpřirozené bytosti.

Zlí a oškliví

Podle sbírky islandských mytologických a hrdinských písní Starší Edda se trpaslíci zrodili z krve a kostí obra Ymira, důležité postavy starogermánské představy zrození světa. V takzvané Mladší Eddě žili v těle nebohého obra dokonce jako červi, kteří se živili jeho masem. 
Ve starší sbírce je jmenovitě zmíněno celých sto trpaslíků, zatímco v té mladší vystupují jen čtyři. Zato mají důležitý úkol, drží nebeskou klenbu. Ve starých severských pověstech však trpaslíci obyčejně platí za vrahouny, případně sexuálně obtěžují bohyně. V nejlepším případě jsou držiteli důležitých kouzelných artefaktů, které z nich hrdina ságy někdy dostává i násilím.

Trpaslíkům se daří

Příběhy o trpaslících přežily v lidové slovesnosti až do dnešní doby a díky Disneyho klasice Sněhurka a sedm trpaslíků z roku 1937 se fousatí mužíčci zcela zabydleli i za oceánem. Odmyslet je nelze ani z žánru fantasy, kam je uvedl Pán prstenů J. R. R. Tolkiena. Celé říše podnikavých trpaslíků vystupují i v mnoha již legendárních herních sériích, namátkou Warcraft nebo The Elder Scrolls.
S neotřelým pohledem na tradiční postavičky nyní přichází společnost Disney. V animovaném seriálu 7T z roku 2014 je představí trochu jako superhrdiny, kteří ochraňují idylické království před úklady zlého čaroděje. Pusťte dětem zaručený hit letošní televizní zimy!

7T

Pro děti
Foto Disney
Disney Channel pondělí 12. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC