Hudba a lifestyle

Jak přežít rokenrol

Iggy Pop
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na skylink Live TV Sledovat

Přes všechny jeho eskapády nedochází do půli těla svlečenému divochu Iggy Popovi dech ani před sedmdesátkou. Jak to ten chlap dělá?

Zástupy talentovaných hudebníků se po několika letech ve světle ramp raději stáhly do klidnějších vod hudební branže, někteří dokonce skončili předávkovaní bůhví čím na podlaze hotelového pokoje. Jim Osterberg respektive jeho alter ego Iggy Pop si radovánek šoubyznysu dopřával plnými doušky. Jako správný rocker proslul mimo jiné řáděním v hotelových pokojích – poté, co recepční na seznamu hostí uviděli Iggyho jméno, rovnou objednávali řemeslníky.

„Na Haiti mě stále ještě nechtějí nikde ubytovat, všude jinde ale moji omluvu přijali,“ dušuje se Pop. „Nejde přitom jen o peníze. V mém věku se chci za svoje hříchy kát.“ Iggy Pop už totiž dávno není ze řetězu utržený maniak, který vymyslel stage diving, tedy skákání z pódia přímo doprostřed tančícího davu. Stále plní haly a stadiony, kromě toho ale moderuje vlastní pořad na rádiu BBC, nahrává rozhlasové hry, účinkuje ve filmech nebo v reklamách.

Kamarád do deště

To vše by nezvládal, nejspíš by dnes už ani nebyl na světě, kdyby se postupem let nezřekl tvrdých a nakonec veškerých drog. „V roce 1975 jsem úplně skončil s heroinem,“ vypráví zpěvák, který si kvůli ďábelskému prášku sáhl na samotné dno. „Ještě několikrát jsem si ujel na různých pilulkách, ale nikdy už to se mnou nebylo tak vážné. Tedy chlastal jsem a kouřil jako fabrika, i trávu, taky bral koks. V devadesátých letech jsem ale se vším seknul a od začátku tisíciletí si už ani nezapálil.“ Podobnost s Davidem Bowiem nebo Keithem Richardsem z Rolling Stones není náhodná – i tito bouřliváci si abstinencí doslova zachránili život.

Bowie sehrál v Iggyho životním příběhu zásadní roli. Nejen, že jej představil mnoha důležitým lidem v šoubyznysu, ale dokonce spolu chvíli žili v Západním Berlíně. „Tehdy jsem byl fakt na dně. Nevím, jak bych skončil, kdyby mě Bowie nevzal jako předskokana na svoje světové turné. Doslova mě nutil jíst a držel daleko od drog.“ Známá historka, kterak Bowie v Berlíně zbil taxikáře, který Popovi dovezl heroin, prý ale pravdivá není.

Iggy Pop v těchto dnech slaví devětašedesáté narozeniny, k nimž si tak trochu sám nadělil své sedmnácté sólové album s názvem Post Pop Depression. Musíme se proto ptát, jestli je deska hudebním bilancováním rockera, který už zažil a přežil všechno, co v šoubyznyse lze? „Jen z části. Ohlížím se zpět, ale také se dívám dopředu.“ Rokenrolový veterán se do penze nechystá ani omylem.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Iggy Pop na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s pátek 1. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC