Film / seriál

Život Briana

Život Briana
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Velikonoční období je tu, tak proč si nepřipomenout Kristův život, tedy v dost odlehčené a zábavné podobě.

Partičce Monty Python není nic svaté, opravdu vůbec nic. Vlastně by bylo trochu divné, kdyby je za celou dobu jejich existence nenapadlo vystřelit si z tak ikonické postavy, jako je Ježíš Kristus. Udělat z Krista ztroskotance a trochu šílence si přímo nedovolili, šli na to od lesa, a tak je hlavním hrdinou jejich příběhu Brian. Muž, který se narodil ve stejný den jako Kristus a kterého si s ním lidé dost často pletou. Jejich životy se proto neustále prolínají a nakonec ani Brian není „ochuzen“ o setkání třeba s Pilátem. Život Briana je prostě další z Pythonovských geniálních komedií.

Nechtěný spasitel

Největší tragédií pro Briana (Graham Chapman) je, že už má v životě všechno, tedy kromě jediné věci, není Bohem. Ne že by chtěl sám pro sebe objevit nějakou víru, či snad dokonce vytvořit církevní organizaci. Přitahuje však stoupence, kteří se domnívají, že je spasitel, a rychle se stane obdivovaným a váženým člověkem, byť se stále snaží přesvědčit své (malé) zástupy, že není tím, kým si myslí, že je. Kdepak, spasitel je přeci ten druhý... Jeho následovníci jsou ovšem jako hluší, nechápou, co jim Brian říká, nábožně ho všude následují a děkují mu za prozření. Inu život jako Jesus Christ Superstar není snadný.

„Opravdového“ Ježíše ve filmu zahlédnete jen dvakrát, jednou v jeslích (na rozdíl od Briana má svatozář) a znovu, když káže na hoře. Většina biblických filmů zobrazuje kázání z pohledu někoho blízko Ježíši nebo pohledem jakoby přes jeho rameno. Brian však nemá lístky zrovna do první řady, a tak z Ježíše téměř nic nevidí a jeho slova také neslyší: „Co říkal?“

Povzdech nad lidským pokolením

Úspěch filmu Život Briana je založen především na Brianově zoufalství pramenícím z přesvědčení, že je vykupitelem bez portfolia. Je jako jeden z těch lidí, se kterými se můžete potkat v baru a kteří vám začnou vysvětlovat, jak by úplně klidně mohli dokázat to, co Elvis, kdyby Elvis nebyl mnohem lepší. Postupně se navíc ukáže, že Brian není žádný náboženský vůdce, ale že je členem podzemní politické organizace, která se snaží svrhnout Piláta a vyhnat Římany ze Svaté země. V této části si montypythonovci střílí z historických postav – Piláta nechávají šišlat tak, až se mu za zády jeho poddaní smějí. Nebo ve scéně s ukamenováním nevěrné ženy jsou jen samé ženy, leč převlečené za muže. Jinak by se totiž na kamenování nedostaly, tedy na druhou stranu, kdy mohou házet kameny, nikoli být samy ukamenovány.

Pokud byste chtěli hledat v tomto filmu nějaké poselství, tak vás zklameme. Žádný Kristovský vzkaz o oběti a odpuštění tu není. Je to spíš humorný povzdech nad lidskou zmateností, neustálým chvatem někam za přeludy. Brian má prostě smůlu, takže abyste nedopadli jako on (teď nemyslíme, že byste měli být ukřižováni), buďte raději sami sebou, třeba jako jsou zcela sví Monty Python.

Zajímavost

George Harrison, který film financoval skrz svou společnost Handmade films, si zahrál malou roli v davu následovníků Briana, když utíká před Římany.

Život Briana

Film / seriál
Hodnocení FDB 86,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Terry Jones

Scénář Graham Chapman, Terry Gilliam, Michael Palin, Terry Jones, John Cleese, Eric Idle

Obsazení Terry Jones, Graham Chapman, Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Kenneth Colley

Délka 93 min.

Rok 1979

AMC sobota 27. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC