Film / seriál

Život bez života

Život bez života
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Co je vlastně realita? A kdo jsme my lidé? Žijeme podle svého přesvědčení, nebo podle nějakého cizího modelu?

Svět, který se neustále mění, lidé, kteří se ráno co ráno budí s novými vzpomínkami i identitou, to je realita, v níž žije John Murdoch. Jeho městu vládne podivná nadřazená kasta, jež má schopnosti, o nichž se obyčejným obyvatelům ani nesní. Jediný John tuší, že je něco hodně, ale hodně špatně. On sám nespí, a tak se nebudí jako nový člověk. Vzpomínky má však zamlžené a nedokáže rozhodnout, co je a co není pravda. Jediné, co ví jistě je, že se vymyká běžnému průměru a že vládci města rozhodně nejsou féroví chlapíci.  

Existenciální drama, nebo sci-fi

Smrtihlav Alexe Proyase se vlastně jen ptá, co z nás dělá člověka a zda je možné nás připravit o lidskost. A tak vytváří zvláštní vládce-cizince, co přicházejí odkudsi z vesmíru a s lidmi začnou podivně experimentovat. Nezajímá je, kolik toho lidé vydrží, co vše dokážou vytvořit nebo co vše přežijí. Zajímá je mnohem prostší, ale svým způsobem určující věc pro každého z nás – naše paměť. Jsme-li jakýsi úhrn všeho, co se nám kdy přihodilo a nesmazatelně se zapsalo do našich myslí, čím se staneme, když o všechny vzpomínky přijdeme? A je možné naše harddisky donekonečna přepisovat?

Nejprve přišla tma, pak přišli cizinci.

Tito podivní vládci neustále mění identitu každého člověka ve městě. Vždy přesně o půlnoci jsou staré vzpomínky vymazány a nahrazeny novými. Ale tady přichází další zádrhel, je vůbec i stanovená hodina reálná? Je vůbec něco v tomto podivném světě reálné? Vždyť lidé tu jsou jen pokusné stroje, které pracují tak, jak je jejich majitelé naprogramovali. A v tom všem se snaží alespoň nějak zorientovat John Murdoch (Rufus Sewell). Existuje jakési tajemné sérum, které vědci vstřikují do těl testovaných osob. Ty pak po probuzení nemají žádné vzpomínky na předchozí den. Ale tak úplně o ně nepřichází, jsou totiž pečlivě uloženy v centrální paměťové bance.

Když se vkrade chyba…

Člověk je tvor velmi odolný, a tak se jednoho dne stane, že právě Murdochova imunita začne se sérem bojovat. Poslední injekce nezapůsobí, jak by měla, a on si najednou vzpomíná alespoň na část událostí minulého dne. Na první pohled to nevypadá jako velká věc, ale pro vládce se jedná o obrovskou a náhlou hrozbu. Co když se něco podobného začne dít u dalších lidí? Co když jsou jejich mysli ovladatelné jen krátkodobě? A skutečně, najednou začíná Murdoch narážet na podobné osoby, které mu pomáhají skládat celý příběh dohromady. Postupně odhaluje děsivé tajemství o vládcích-cizincích, kteří se velmi podivným způsobem snaží zachránit svou vlastní civilizaci.

Smrtihlav není jen obyčejné sci-fi a patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru za posledních dvacet let, což byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Smrtihlav

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,8 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Alex Proyas

Scénář Alex Proyas, Lem Dobbs, David S. Goyer

Obsazení Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly, William Hurt, Richard O'Brien, Ian Richardson, Bruce Spence

Délka 103 min.

Rok 1998

AMC neděle 5. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC