Film / seriál

Zakázaná láska

Zakázaná láska
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Příběh Romea a Julie z newyorské čtvrti West Side uhranul diváky na divadle i na filmovém plátně. A dnes patří k muzikálovým legendám.

Klasický příběh zakázané lásky jednoduše nikdy neomrzí. Skvělá aktualizace, kdy k znepřáteleným stranám nepatří rodiny, ale pouliční gangy, je doplněná výjimečnou hudbou a stejně tak výjimečnými choreografiemi. Tento muzikál sází na romantiku, ovšem v temnějších kulisách velkoměstské divoké ulice, díky čemuž má švih a bude bavit i méně romantické duše. O West Side Story se prostě dá psát jen v superlativech, protože když se do sebe pustí Tryskáči a Žraloci, je to pořádná jízda!

Možná existují ještě oblíbenější klasické muzikály jako Zpívání v dešti či My Fair Lady, ovšem West Side Story se ani po více než půl století mezi nimi neztratil. Hlavní zásluhu na tom mají písně Leonarda Bernsteina a Stephena Sondheima a úchvatný výkon Rity Moreno a George Chakirise, ovšem tou největší peckou tohoto filmu jsou choreografie Jeromeho Robbinse. A ani autor předlohy Arthur Laurents se nenechal zahanbit, jeho aktualizace příběhu Romea a Julie ctí Shakespearovu původní hru, ovšem s tématem zakázané lásky si pohrává na svou dobu velmi odvážně. Dávat dohromady Portorikánce a bělochy bylo na začátku šedesátých let v USA docela ožehavé téma. Není proto divu, že se film v dobových recenzích dočkal také ostré kritiky. Především „neshakespearovský“ konec, kdy neumřou oba milenci, byl brán jako pohrdání anglickým dramatickým klasikem.

Z dnešního pohledu jsou ve filmu některé scény velmi naivní – drsní hoši z gangů jsou až podezřele nažehlení a napomádovaní, závěrečné usmíření pak zavání spíš podáním rukou na usmířenou někde na letním táboře, než smířením drsných chlapáků. Buď jak buď, to všechno nakonec převálcuje hudba a choreografie (i když některé zlé jazyky po premiéře psaly, že podivná hudba a taneční kreace působí až „nemocně“).

Robbins je skvělý choreograf a v pohybech tanečníků dokázal odrazit temné stránky příběhu i samotné hudby. Aby také ne, když se prý po přečtení scénáře zeptal: „O čem se zde tančí?“ Proto již v úvodu můžete sledovat, jak členové gangů tančí jako jeden muž a zároveň každý trochu jinak. Přijde vám to podivné? Podívejte se na film a pochopíte. Snímek, v němž se vraždí, každý je plný předsudků, dokonce dojde i na pokus o znásilnění, prostě nemůže být plný líbivých sladkých melodií a romantických tanečků. Musí v něm být něco zvláštního, jiného, možná podivínského a drsného. 

West Side Story je bez řečí muzikálová klasika a dnes už také legenda, proto byste si tento snímek neměli nechat ujít.


Zajímavost

Robert Wise si původně představoval, že Tonyho by mohl hrát sám Elvis Presley.

West Side Story

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,5 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Robert Wise, Jerome Robbins

Scénář Ernest Lehman, Jerome Robbins (divadelní hra), William Shakespeare

Obsazení Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, George Chakiris, Rita Moreno, Simon Oakland, William Bramley

Délka 151 min.

Rok 1961

AMC pondělí 30. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC