Film / seriál

Za to může Rio

Za to může Rio
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Letní Rio, město plné vášně a samby, to je sen snad všech Evropanů. Někteří se ale rozvášní až moc…

Když se dva nejlepší přátelé vydají na obyčejnou obchodní cestu do Brazílie, kromě uzavření smluv a příjemného počasí neočekávají nic dalšího. Vezmou s sebou své dcery, ať mají společnost – a holky si zároveň povyrazí. Jenže když Matthew Hollis (Michael Caine) zjistí, že se jeho dcera pobláznila do nějakého postaršího pána, chytne ho psotník. V pátrání mu má pomoci přítel, tomu se však záležitost moc řešit nechce. Třeba proto, že právě on je oním tajemným mužem, kterého hledají.

Nikdy nejste dost staří na bláznovství

Jedno upozornění hned v úvodu, pokud nebudete tento film brát jako jednu velkou šílenost a nadsázku, pak se u něj moc nepobavíte. Pokud však přistoupíte na to, že láska kvete v každém věku, mladé dívky jsou víc než impulzivní a otcové to se starostlivostí často dost přehánějí, a všechno si vynásobíte tak desetkrát v duchu šílených italských nebo francouzských komedií, pak se budete popadat za břicho od začátku do konce.

Základní dějová linka – vztah mladičké dívky s o třicet let starším mužem – možná někomu připomene slavnou Lolitu, jenže ta byla vystavěna na vážném dramatickém zpracování. A právě proto tady veškerá podobnost končí. Nečekejte žádné filozofické rozjímání nad životem, mravností, nebo nemravností takového vztahu. Těšte se pouze z absurdních situací, z vtipných scén a hlavně hereckého obsazení. Režisér Stanley Donen (Zpívání v dešti) se prostě odvázal a s ním i celý štáb. Joseph Bologna coby pološílený otec si vysloveně užívá roli, v níž nemusí být za elegána ani intelektuála. Podobně je na tom i jeho kolega Michael Caine (který se jistě skvěle bavil při lehoučce lechtivých scénách s mladou herečkou). A krásná Michelle Johnson jako obletovaná dívenka v prosluněném Riu určitě také nijak nestrádala. K nejvtipnějším scénám patří určitě ta Cainova, kdy se snaží skrývat své velké zuby, jež ho coby milence mohou před přítelem prozradit. Jestli někdo někdy pochyboval o Cainově komediálním talentu, měl by se podívat na tento film.

Jistě, nejedná se o velkolepou podívanou, která by vás takříkajíc srazila na zem, ale jako letní odpočinková komedie je to sice krapet šílená, leč zábavná věc. Když si k ní navíc namícháte nějaký osvěžující nápoj, možná vás pobaví ještě víc. Ovšem pozor na to, kým se pak necháte okouzlit…

Za to může Rio

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Stanley Donen

Scénář Charlie Peters, Larry Gelbart, Claude Berri

Obsazení Michael Caine, Joseph Bologna, Demi Moore, Valerie Harper, Michelle Johnson, José Lewgoy, Lupe Gigliotti

Délka 100 min.

Rok 1984

AMC středa 20. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC