Film / seriál

Vynikající Al Pacino jako stárnoucí rocková hvězda Danny Collins


Druhá míza – hudební komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Film o tom, co se stane, když vám pošle dopis John Lennon a vy se místo záchrany své kariéry rozhodnete zachránit sebe a svou rodinu.

Ve snímku režiséra Dana Fogelmana tentokrát Al Pacino nehraje gangstera nebo mafiánského bosse, ale stárnoucího rockového zpěváka Dannyho Collinse, který se utápí ve svých problémech a žije život bývalé globální hvězdy. Cítí, že konec kariéry by mohl přijít dříve, než sám očekával.

Jednoho dne mu jeho manažer přinese čtyřicet let starý dopis, který Dannymu poslal John Lennon. Píše v něm: „Zůstaň věrný sám sobě. Zůstaň věrný své hudbě.” Opožděný nález dopisu ho vyšle na cestu za vlastní autenticitou a kořeny. Danny se rozhodne zabrzdit svůj dosavadní život a chytá druhou mízu. Dá se na cestu k znovuobjevení své rodiny a hledání pravé lásky. To je kostra celého příběhu. Ale pozor, není to úplná fabulace, protože příběh je postaven na skutečné události a životě folkového zpěváka, kterému John Lennon opravdu dopis poslal.

Jsem břídil, třicet let jsem nenapsal dobrou písničku.
Danny
Máš tvůrčí krizi.
Manažer
Tvůrčí krizi mám celý život.
Danny

A přes nález ztraceného dopisu režisér začíná rozehrávat film, kde humorné scény střídají scény vážné, které do sebe zapadají a jsou vycizelovány skvělými hereckými výkony v čele s Alem Pacinem. Čekali byste, že po takovém vzkazu od ikony populární hudby by většina zpěváků na Dannyho místě prostě nechala známého producenta produkovat jejich nové album plné nových písní s návratem ke kořenům a chtěli by ukázat, že ještě nepatří do starého železa. Ale on se místo toho vydává hledat dospělého syna, kterého nikdy nepoznal a kterého výborně hraje Bobby Cannavale. Obsazení, základ úspěchu Dan Fogelman velmi zvažoval obsazení jednotlivých rolí a ukázalo se, že měl šťastnou ruku. Skvělý výkon podal již zmiňovaný Bobby Cannavale, herečka Annette Bening si zahrála hotelovou manažerku, se kterou si Al Pacino začne milostný románek. Ostatně jejich první seznámení na hotelové recepci, to je ukázka prvotřídně napsaného humorného dialogu, kterými režisér a zároveň scenárista vůbec nešetří. Nelze nezmínit i další herce například Christophera Plummera, Dannyho manažera. Jeho postava prostě ztělesňuje to, co šoubyznys dělá šoubyznysem. A v neposlední řadě i rozkošnou a hyperaktivní sedmiletou vnučku v podání Giselle Eisenberg.

Jak to bylo doopravdy

Jednou ze zajímavostí tohoto snímku je i setkání Ala Pacina se skutečným Dannym Collinsem. Ovšem zde je nutné nejdříve vysvětlit celý příběh. V sedmdesátých letech opravdu existoval britský folkový písničkář, který se jmenoval Steve Tilston. Ten v jednom ze svých rozhovorů pro časopis ZigZag vyjádřil obavu, že pokud se stane ještě více slavným, může toto mít vliv na jeho hudební vyjádření. Rozhovor opravdu zaujal Johna Lennona, který pak Tilstonovi napsal svůj názor s tím, že pokud bude chtít, mohou vše více probrat po telefonu. A připsal své telefonní číslo. Bohužel dopis poslal do redakce časopisu ZigZag a ke svému adresátovi se tak dostal až po 40 letech od napsání. Al Pacino se se Stevem Tilstonem sešel a ten mu přinesl ukázat originál dopisu. Pravdou je, že Tilstonova hudební kariéra není tak oslnivá, dá se říci, že je tiše stabilní a trvá již přes čtyřicet let. Nicméně jak sám tvrdí: „Já jsem spokojen, nicméně jedinou věc, co jsem v životě prošvihnul, byl telefonát s Johnem Lennonem.“

Al Pacino (25. dubna 1940)

Oscarový herec Al Pacino je jedním z nejuznávanějších herců filmové historie. Prosadil se v 70. letech a od té doby patří k silným ikonám amerických filmů. Jeho rodina pochází ze Sicílie, ale on se již narodil v USA. Za svou kariéru získal devět nominací na Oscara, z toho jednu proměnil v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli ve filmu Vůně ženy. Je také držitelem Zlatého lva z Filmového festivalu v Benátkách za celoživotní dílo. Z jeho filmů zmiňme třeba trilogii Kmotr, Serpico, Dick Tracy, Ďáblův advokát, Krycí jméno Donnie Brasco, Tenkrát v Hollywoodu, Klan Gucci a mnoho dalších.

Druhá míza

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,4 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Dan Fogelman

Obsazení Al Pacino, Annette Bening, Christopher Plummer, Jennifer Garner, Bobby Cannavale, Josh Peck, Melissa Benoist

Délka 106 min.

Rok 2015

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC