Film / seriál

Vrah, nebo spasitel

Černá komedie U-Turn
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Nezabiješ. Tak zní jedno z přikázání. Jenže člověk míní a život mění. A řídit se Desaterem vždycky nevyjde.

Rozhodně to v životě nevychází Bobbymu, který už přišel o peníze, teď o dva prsty a hrozí mu, že v lepším případě přijde „jen“ o zbývajících osm prstů. V tom horším případě ho možná „odkrouhnou“ definitivně. A tak se rozhodne vyhrát peníze v Las Vegas, aby svůj dluh splatil. Jenže po cestě mu klekne auto. Smůla. A taky potká záhadné manžele, kteří se předhánějí ve finančních nabídkách, když Bobby jednoho z nich zabije. Co myslíte, zabije, či nezabije?

Milujme se a zabíjejme se

Filmů na podobné téma jako je U-Turn bychom našli určitě víc. A zřejmě existují lidé, které někdy napadlo, že by svou drahou polovičku nejraději sprovodili ze světa. Naštěstí jsou to jen bláznivé nápady a v reálném životě nic takového neudělají. Jenže v tomto případě nic není tak úplně reálné. Jsme ve světě Olivera Stonea, který je vždycky trochu zvláštní.

Nešťastníka Bobbyho hraje Sean Penn. Toho chlapíka je vám od začátku líto a říkáte si, ale no tak, aspoň trochu štěstí by mít mohl. Poté, co se na své cestě do Las Vegas ocitne kdesi uprostřed pustiny v příšerném městečku Superior, to už začíná vypadat, že je snad prokletý. Tohle místo je ukázkovým nehostinným zapadákovem, kde všichni kašlou na nové technologie, není tu pořádná práce a jedinou jistotou je bar plný naštvaných a podezřívavých „místňáků“. Ale jak se zdá, nakonec se na Bobbyho přeci jen usměje štěstěna. To když potká místní krasavici jménem Grace (Jennifer Lopez), která ho pozve k sobě. Je to dáma v nesnázích, potřebuje pomoct pověsit závěsy, takže Bobby nabídku přijímá.

Když na konci čeká smrt

Jak se ukazuje, Grace je vdaná a její muž Jake (Nick Nolte) není zrovna vzor klidného, mírumilovného a tolerantního manžela. Takže štěstí je pryč a Bobby se zase ve všem topí až po uši. O to větší je jeho překvapení, když ho Jake nezavraždí (málem ano) a nabídne mu super kšeft ‒ zabij mou ženu! Potud to až tak absurdní příběh není, ale! Vzápětí mu stejnou nabídku udělá také Grace, jen za lepší peníz. A teď si vyberte. Stane se z vás nájemný vrah, nebo se s prázdnými kapsami bez peněz vrátíte domů, kde na vás budou čekat jiní vrazi? Bobby se do toho zamotá natolik, že není daleko od situace, kdy skončí na poušti jak mršina, nad kterou krouží supi. 

Podobných absurdností, u nichž nevíte, jestli se máte smát, nebo jen nevěřícně zírat, je ve filmu víc. Jenže režie se ujal Stone a za kamerou stál Robert Richardson. A to znamená, že sled nepravděpodobných událostí má svůj řád, drama se stupňuje každou vteřinou a občas lze říci, že i s jistou dávkou tvůrčího cynismu. Přesně takový nádech ostatně obsahují všechny filmy Olivera Stonea. Zpěvačka Jennifer Lopez sice není zrovna herecká hvězda, ale v tomto ohledu vám vše vynahradí jako vždy brilantní Sean Penn v tandemu se skvělým Nickem Noltem. Takže ve vzduchu nezůstane viset otázka koukat, nebo nekoukat, ale jen počáteční zabít, či nezabít?

Zajímavost

Ve filmu se objeví i čerstvý držitel Oscara Joaquin Phoenix. Na plátně se objeví poprvé za doprovodu písně Ring of Fire od Johnnyho Cashe. O pár let později přitom právě tohoto zpěváka ztvárnil v biografickém snímku Walk the Line.

U-Turn

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Oliver Stone

Scénář John Ridley

Obsazení Sean Penn, Nick Nolte, Jennifer Lopez, Powers Boothe, Claire Danes, Joaquin Phoenix, Billy Bob Thornton

Délka 125 min.

Rok 1997

AMC pátek 28. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC