Film / seriál

Krvelačný přízrak

Vlk – americký horor
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

V thrillerové aktualizaci klasického příběhu o vlkodlakovi září uhrančivý Jack Nicholson. Z původně neškodného newyorského redaktora Willa Randalla se stane šelma, která zúčtuje s protivníky a svede krásnou Lauru (Michelle Pfeiffer).

Film Vlk obsahuje všechno podstatné, co většina klasických filmů o vlkodlacích. Září zde velký měsíc v úplňku, zvířata se Willovi vyhýbají, když se přiblíží, stejně tak Willovy smysly se zostřují (pozná třeba, který chlapík snídal tequilu). A samozřejmě nechybí postava starého excentrického vědce s cizím přízvukem, který Willovi vysvětlí, jak to s vlkodlaky na světě chodí. Nesmíme ani zapomenout na krásné ženy, které Willovi podléhají jako omámené nějakým kouzlem. Potud je to prostě klasika. Jenže ve Vlkovi je něco víc. Dílem proto, že se režisér Mike Nichols vyvaroval lacině působících vulgárních scén, dílem z toho důvodu, že jak Nichols tak i Nicholson (už samotná jména pány předurčila ke spolupráci) pojali film tak trochu jako studii, co by se s člověkem skutečně mohlo stát, kdyby se měnil ve vlkodlaka.

Neodolatelná zrůda

A jak se vlastně z Willa stane vlkodlak? Jednoduše ho jedné noci pokouše vlk. Ve Willovi se najednou začnou probouzet netušené pocity i síla. Na počátku filmu je Nicholsonova postava spíše unavený a stárnoucí redaktor, jenž je respektovaný autory, ale v ničem nijak speciálně nevyniká. Po onom kousnutí se však mění nejen fyzicky, ale také mentálně. Jako kdyby začal mládnout a sílit. Navíc si začne všímat věcí, které by mu jinak unikly. Třeba cítí pach milence z šatů své ženy (můžete zkusit hádat, jak asi milenec dopadne), dokáže rozpoznat nejistotu a strach u svých nepřátel, čímž se dostává do výhody. Také mu to mnohem svižněji myslí. 

Není tedy divu, že si začne románek s mladou a krásnou Laurou (Michelle Pfeiffer), což je dcera milionáře a Willova úhlavního nepřítele, který ho připravil o práci. Laura razí jednoduché heslo, nepřítel mého otce, je můj přítel. Snad se i tento scenáristický kalkul přenesl mezi postavy, protože chemie mezi Nicholsonem a Pfeiffer nijak zvlášť oslnivá není. Ale mohl to být záměr, kdo ví… Každopádně i tak jsou oba ve svých rolích vynikající, především tedy Nicholson. Vlkodlak Will v jeho podání nepůsobí jako šílenec, který neví, co si se sebou počít (i když ne vše má pod kontrolou a řádění během některých nocí má spíš v mlze). Naopak je to uhrančivý elegán, z něhož jakousi záhadnou divokost jen cítíte, a tím se stává ještě přitažlivějším (alespoň pro dámy určitě). 

Vlk

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,5 % Hodnocení redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Režie Mike Nichols

Scénář Wesley Strick, Jim Harrison

Obsazení Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, James Spader, Kate Nelligan, Richard Jenkins, Christopher Plummer, Eileen Atkins

Délka 125 min.

Rok 1994

AMC sobota 6. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC