Film / seriál

Krutý úděl

Vlčí jáma – české psychologické drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Volná adaptace slavného románu zachycuje jeden vyčpělý vztah a zakázanou lásku na maloměstě, které vždy umělo být kruté.

Socialistickorealistické šedi českých filmů 50. let se dosti často vymykají snímky Jiřího Weisse a výjimkou není ani drama podle knižní předlohy Jarmily Glazarové Vlčí jáma. Mladá, krásná a naivní Jana (Jana Brejchová) se stane pomyslným posledním hřebíčkem do rakve jednoho dávno mrtvého manželství. Tetička Klára (Jiřina Šejbalová) odmítá stárnout, a hlavně si odmítá připustit, že její o dost mladší muž Robert (Miroslav Doležal) ji už dávno (jestli někdy vůbec) nemiluje. Dusí je oba ve vztahu, který drží pohromadě snad už jen zajeté stereotypy. Jejich schovanka Jana je proto pro Roberta jako zjevení. Ona a jeho žena jsou jako dva jiné světy. Jedna je křehká, vnímavá, citlivá a krásná. Druhá je hrubá, sobecká, panovačná a o ženské půvaby ji už dávno připravil čas. Není divu, že Jana s Robertem k sobě nechovají city zrovna odpovídající otci a dceři.

Drsná psychologická sonda

Jiří Weiss byl vynikající režisér a v tomto filmu se v ledasčem vyrovnal režisérským esům ze zahraničí. Tetičku Kláru se mu podařilo vystihnout tak děsivě, že by se za takovou postavu nemusel stydět ani Hitchcock. Samozřejmě lví podíl na tom má nedostižná Jiřina Šejbalová. Před takovou babiznou byste raději byli utekli. Možná proto si k ní nikdo ve městě přímo nic nedovolil, i když ani u sousedů nebyla nijak oblíbená a vážená. Každého prostě dokázala umlčet už svým nasupeným výrazem. Je skoro šílené, že Robert s ní dokázal tak dlouho žít. Až mladičká Jana ho probudila k životu a ukázala mu, že svět je pořád krásný, že je pro co žít. 

Co ty víš?! Ty jsi všechno, co mohlo být…a nikdy nebude.
Role Jany byla pro mladou Brejchovou stěžejní, vlastně ji takto Weiss divákům objevil. Moc toho nenamluví, většinu odehraje spíš jen očima, snad o to víc byl její talent nezpochybnitelný. Vedle Šejbalové působí jako drobounký něžný kvítek, ale její postava je víc než jen rozkošná dívenka, což se konec konců ukáže v závěru filmu. Tahle herecká trojice pod Weissovým vedením pomohla vytvořit nezapomenutelný snímek, ze kterého vás bude mrazit. Navíc se Weissovi skvěle podařilo postihnout tíživou atmosféru maloměsta, kde každý ví o každém všechno, ale přímo do očí si nikdy nic neřeknou. Možná proto jsou všichni jako ve vězení a nedokážou překročit svůj vlastní stín, podobně jako Jana s Robertem nikdy nevystoupí ze stínu tetičky Kláry.

Vlčí jáma

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,4 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Jiří Weiss

Scénář Jiří Weiss, Jiří Brdečka

Obsazení Miroslav Doležal, Jiřina Šejbalová, Jana Brejchová, Jaroslav Průcha, Libuše Freslová, Lola Skrbková, Anežka Soukupová

Délka 92 min.

Rok 1957

Film Europe HD sobota 18. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC