Film / seriál

Vlak, ze kterého jen tak nevystoupíte

Bullet Train – americký akční thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Japonský šinkanzen, smrtící koncentrace nájemných vrahů, v hlavní roli stříbrný kufřík a nestárnoucí Brad Pitt s fešáckým kloboučkem!

Tenhle film nezůstává svým tempem pozadu za japonským rychlovlakem šinkanzenem, na jehož palubě se odehrává. Nemilosrdné tempo, s nímž akce střídá akci, vyžaduje plné soustředění. Díky mistrovskému střihu jsou diváci vtaženi do příběhu, stávají se doslova jeho součástí. Děj má zkrátka spád, je zábavný i překvapivý zároveň. Tedy pro diváky.

Z pohledu hlavního hrdiny se věci jeví trochu jinak. Nájemný zabiják Beruška v podání charismatického Brada Pitta se cítí profesně vyhořelý a uvědomuje si naléhavou potřebu změny. Rád by své řemeslo pojal jinak, tak nějak… lidštěji. I proto, že poslední akce skončily neslavně, rozhodne se přijmout menší, na první pohled celkem nenáročný kšeft. Má získat kufřík, který se nachází v nejrychlejším vlaku na světě, toho času na cestě do Kjóta. Brzy se ale ukáže, že není sám, kdo po tajemném stříbrném kufříku pase. A tak se plánovaná, téměř idylická projížďka, rázem změní v nelítostný souboj, při němž je dovoleno vše – pěsti, pistole, dýky, samurajské meče, jedy, injekce i hadi. Prostě co má kdo po ruce a s čím umí zacházet. A pozor je třeba si dávat i na průvodčí, protože ani ti nejsou těmi, kterými se zdají být…

Moje smůla je přímo biblická. Ani se nesnažím někoho zabít a lidi okolo mě chcípaj…

Správná spojení fungují

Bullet Train je akční thriller Davida Leitche, jenž získal renomé režiemi filmů Deadpool 2 a Atomic Blonde. Je známý svým stylizovaným způsobem natáčení akčních scén, které se vyznačují vysokooktanovým číslem adrenalinu a napětí. Brada Pitta je zbytečné představovat a doporučovat, jeho jméno je zárukou profesionálního výkonu, který dokáže film upgradovat o řád výš. Film je adaptací japonského románu Maria Beetle autora Kótaró Isaki. Kniha se stala bestsellerem nejen v Japonsku, své fanoušky má prakticky po celém světě. Filmová verze je poměrně věrná literární předloze a dokonale zachovává jeho atmosféru. Takže si to shrňme – k přednostem filmu lze počítat renomovaného režiséra, skvělé herecké obsazení, originální děj, svižné tempo a vytříbené akční scény. Jenže to není všechno. Poslední a neméně důležitou ingrediencí filmu, která jej povyšuje nad běžnou akční produkci, je totiž humor. Ten je doslova všudypřítomný a pomáhá s gradací scén. Netřeba dodávat, že se jedná o humor notně černý. Pokud jste jeho příznivci, přijdete si na své. Asi jako samotný Brad Pitt. „Bylo to opravdu velmi zábavné, protože všechny rvačky a souboje byly založeny na humoru,“ řekl herec časopisu People na premiéře v Los Angeles.

I z filmu je patrné, že práce na něm Pitta bavila. A přesto, že letos oslaví šedesátku, je to pořád akční hrdina se vším všudy, energie má na rozdávání. V tom ostatně nezaostávají ani jeho herečtí parťáci, hvězdy Sandra Bullock (Demolition Man, Dům u jezera) či Aaron Taylor-Johnson (Godzilla, Captain America: Návrat prvního Avengera).

Podtrženo, sečteno

Bullet Train je z těch filmů, u kterých si člověk užije spousty napětí i zábavy, aniž by měl dojem laciné či okoukané podívané. Právě naopak. Ačkoliv nemůžeme být konkrétní, prozradíme, že tvůrci připravili pro diváky na závěr velkolepé finále. Teprve s ním do sebe zapadnou všechna příběhová soukolí s přesností švýcarského hodinového strojku a už tak dobrý film získá navrch překvapivou pointu.

Brad Pitt (* 18. prosince 1963)

Nominaci na Zlatý globus americkému herci v roce 1994 přinesl snímek s Julií Ormond Legenda o vášni. Ve stejném roce ještě zazářil po boku Toma Cruise ve filmu Interview s upírem. O rok později si jej režisér David Fincher vyžádal pro temnou kriminálku Sedm, kde hrál společně s Morganem Freemanem a Gwyneth Paltrow. Je též producentem nebo výkonným producentem více než 50 celovečerních hraných filmů a 10 televizních seriálů. V roce 2019 ztvárnil postavu Cliffa Bootha ve filmu Tenkrát v Hollywoodu, za který získal Oscara – Nejlepší herec ve vedlejší roli.

Bullet Train

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,7 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie David Leitch

Obsazení Brad Pitt, Joey King, Aaron Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hirojuki Sanada, Michael Shannon

Délka 127 min.

Rok 2022

HBO neděle 23. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC