Film / seriál

Captain America – Návrat prvního Avengera: Dědečku, proč máš tak velké svaly?!

Captain America: Návrat prvního Avengera
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Ruku na srdce, hvězdy a pruhy už dnes nejsou, co bývaly. Ale jenom dokud si je na sebe podruhé neoblékne Captain America.

Krátce po uvedení filmu Captain America: První Avenger nechal architekt superhrdinského universa Kevin Feige svolat svůj tým namakaných mozků, aby vymyslely, co dál s ikonickým zosobněním hvězd a pruhů. Jeho první dobrodružství bylo alternativním příběhem z druhé světové války o zrodu hrdiny, trochu ve stylu Indiany Jonese zkříženého s Rocketeerem. Na konci se Captain America vyloupl v současnosti, a otázka, jak do moderní a mnohem cyničtější doby zapadne, zůstala nezodpovězená. Ztráta iluzí a morální problémy dosud nezkaženého kluka z plakátu, kterým Captain America čelil v Avengers (jinak také známých jako třetí nejúspěšnější film všech dob), ukázaly, že tudy cesta vede.

Poslední skaut

„Bylo nám jasné, že první film musí být z minulosti. Jedině tak jsme si mohli pojistit, že Captain America nebude působit směšně. V roce 2011 by si žádný chlap na sebe nevzal obleček spíchnutý z americké vlajky, ale v době druhé světové by to možné bylo,“ tvrdí Stephen McFeely, který společně se svým dlouhodobým parťákem Christopherem Markusem napsal scénář k oběma „Amerikám“. „Dalším problémem bylo, jak se s ním popasujeme v moderním světě? Vždyť je to vlastně Gary Cooper,“ pokračuje. „Přes ikonu zbožného skauta jsme se přenesli díky tomu, že Captain America ve skutečnosti netouží být Captainem Amerikou. Raději by byl obyčejným Stevem Rogersem, který se může procházet ulicí, a když je třeba, sem tam pomáhat lidem.“ 
Původní anglický název Captaina Ameriky: Prvního Avengera zní Winter Soldier a odkazuje na jeden z nejslavnějších moderních příběhů tohoto super hrdiny, pojmenovaný Zimní voják. Film se odehrává v naší současnosti po událostech z filmů Avengers, Iron Man 3 a Thor: Temný svět. Jenže atmosféru má jako politické konspirační thrillery ze 70. let. Zatímco tvůrci skloňovali Tři dny kondora nebo Všechny prezidentovy muže a do důležité role dokonce obsadili Roberta Redforda, hlavní hrdina se vyrovnává se zradou ve vlastních řadách. Neví, komu věřit, nemá čas volat někoho na pomoc, a tak s vražedkyní Black Widow z Avengers a novým parťákem Falconem bojuje proti přesile v podobě zrádné organizace Hydra. Přesně té, proti níž stál už během druhé světové.

Dospělý super hrdina

„Marvel podle mě ještě nic takového nenatočil,“ tipuje si Chris Evans, který se už potřetí vžil do hlavní role Captaina Ameriky. Stejně jako titulní hrdina i Evans vypadá jako super voják. Svaly jako skála a zdánlivě nestárne. Captain America nemá vyloženě super schopnosti, spíše se díky působení speciálního séra dostal na absolutní fyzický vrchol lidských možností. Seskok z letadla několik desítek metrů nad hladinou moře bez padáku mu uvěříte stejně snadno jako elegantní kombinaci bojových umění v podobě smrtící gymnastiky a baletu. Akční scény jsou špičkové a napínavý děj posunuje dopředu celé marvelovské filmové univerzum.
„Bratři Russovi mluvili od začátku o tom, že točíme thriller ze 70. let,“ pokračuje Evans. „Myslím, že Kapitánovy schopnosti jdou s tímto žánrem dobře dohromady. A přitom nejsou nijak složité. Rychlost. Síla. Úder. To jsou věci, které v takovém typu filmů dobře fungují. S Hulkem by to asi nešlo.“  Zato Captain America se najednou zdá pro dnešní komplikovanou dobu jako dělaný. Tam kde Iron Man trousí chytrácké hlášky a Thor jedná se samozřejmou božskou, a trochu odtažitou nadřazeností, Cap sdílí obavy nás obyčejných smrtelníků ze světa, ve kterém se musíme bát o soukromí i svobodu. Marvel dospěl. 

Captain America: Návrat prvního Avengera

Film / seriál
Hodnocení FDB 84.5 %
Foto HBO

Režie Anthony Russo, Joe Russo

Obsazení Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Robert Redford, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders

Délka 134 min.

HBO středa 24. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC