Film / seriál

Ve jménu koho?

V Mariině ráji – severské drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Znepokojivé, na faktech založené drama o náboženském kultu se zaměřuje na vztahy mezi ženami. I historickým snímkům umí Seveřané vtisknout mrazivou a tajemnou atmosféru.

Snímek V Mariině ráji natočila režisérka Zaida Bergroth velmi autenticky. Opravdu se ocitnete ve Finsku 20. let minulého století. A kdo je vůbec Maria? Je to charismatická kazatelka a vůdkyně, která se rozhodne se svými stoupenci přesunout do Helsinek. Svou vůdkyni následuje i mladičká Salome. Jenže Maria není taková, jak si Salome myslela. Je to rafinovaná a nebezpečná žena.  

Víra, láska nebo sex

Film v podstatě sleduje fungování jedné sekty, jíž vládne žena údajně komunikující ve spánku s anděli. Ti jí dávají příkazy, co udělat, aby lidé v jejím okolí mohli být spaseni. Samozřejmě, že takové spasení vyžaduje vzdát se veškerého majetku a bezmezně obdivovat svou vůdkyni... V takovém prostředí vyrůstá také Salome, které jako maličké matka zemřela, a tak se jejím domovem stalo sídlo Marie. Nezná jiný svět, neví, co se děje v nedalekém městě, celý život je zcela pod Mariiným vlivem. 

Až když ji Maria vezme jednou do města, seznámí se s mladičkou prostitutkou. Jejich osudy se protnou a procitat začíná i Salome. Navíc mladé dívky jsou k sobě přitahovány možná víc než jen přátelskými city. 

Režisérka Zaida Bergroth nikde explicitně nezobrazuje milostné scény, ale vztahový trojúhelník, v jehož středu je Salome, je velmi zřetelný. V podstatě sledujete velmi dramatické dospívání a hledání sebe sama jedné dívky, která se shodou okolností ocitla v centru nebezpečné sekty, jejíž vůdkyně občas neváhá někoho ze svých odpůrců definitivně odstranit z cesty, třeba za pomoci jedu. Moc a peníze jsou zkrátka omamné, stačí najít jen ten správný klíč, jak přimět lidi, aby vám uvěřili a odevzdali vše.

Film vás uhrane svou atmosférou, skvělou kamerou (především u scén nočních seancí) i zvláštní hudbou. Ve všech směrech jde o netradiční historické drama, které se nezaobírá politickými událostmi, ale psychologií postav. Dokonalá výprava a úchvatné lokace jsou pak jen pomyslnou třešničkou na dortu. Pozornost si zaslouží také výkony hlavní ženské herecké trojice Pihla Viitala, Saga Sarkola a Satu Tuuli Karhu. 

V Mariině ráji

Film / seriál
Hodnocení FDB 50 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Zaida Bergroth

Scénář Jan Forsström, Anna Viitala

Obsazení Pihla Viitala, Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Jan Korander

Délka 110 min.

Rok 2019

Film Europe HD středa 26. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC